Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
13 iunie 2015, 16:35 Natura şi turismul views 18982
Ştampila din paşaport poate fi un obstacol pentru călătorie
13 iunie 2015, 16:35 Natura şi turismul views 18982

Ştampila din paşaport poate fi un obstacol pentru călătorie

Ștampila în pașaport care confirmă vizitarea unor țări poate fi un obstacol pentru a călători în alt stat și chiar să devină o "probă" împotriva dvs. în instanţa de judecată. De exemplu, se consideră ilegal să intri în Georgia prin Abhazia, în Azerbaidjan prin Nagorno-Karabah, în Serbia din Kosovo. "Semnul negru" din pașaport poate aduce la aplicarea unei amenzi, deportare sau chiar la un termen de detenţie. Vă propunem să vă familiarizaţi cu specificul procedurilor de la frontieră, pe care trebuie să le cunoască turiștii pentru a călători fără impedimente prin statele aflate în conflict.

Israelul‒ Statele Arabe

Pînă de curînd, intrarea cu ştampila israeliană aplicată în paşaport era interzisă în multe ţări arabe: în Arabia Saudită, Kuweit, Liban, Libia, Pakistan, Siria, Sudan și altele. Acum însă totul este mult mai simplu: polițiștii de frontieră israelieni au încetat să pună ștampile în pașapoarte, eliberînd în schimb o fişă de însoţire, pe care o prezentaţi la plecare și zburaţi liniștit în orice țară arabă.

Armenia– Azerbaidjan

Granița dintre aceste state este închisă. La intrarea în Azerbaidjan, cu ştampila ce confirmă vizitarea Armeniei pot apărea dificultăţi: o amendă, explicaţii lungi, percheziţii sau chiar interdicție de intrare. Soluţia: să-i rugaţi pe polițiștii de frontieră să nu vă aplice ștampila în pașaport, ci să emită pentru dvs. o fişă de însoţire. Sau mai puteţi călători întîi în Azerbaidjan, iar apoi în Armenia, unde nu există astfel de restricții.

Nagorno Karabah – Azerbaidjan

Dacă în pașaport veţi avea ştampila care să confirme vizita în Nagorno-Karabah veţi avea probleme la intrarea în Azerbaidjan. Cu toate acestea, de obicei, în Karabah moldovenilor nu li se aplică ştampile. De asemenea, nu trebuie să amintiţi despre vizitarea nerecunoscutei Republici Nagorno-Karabah, să aveţi asupra dumneavoastră ghiduri și alte "dovezi", altfel problemele cu vameșii sînt inevitabile.

Abhazia și Osetia de Sud – Georgia

Georgia consideră Abhazia și Osetia de Sud teritorii ocupate, de aceea intrarea directă în ţară nemijlocit din aceste republici este considerată ca fiind ilegală. Consecințele sînt grave: de la amenzi pînă la reţinere. Acei dintre dvs. care călătoresc în Abhazia sau Osetia de Sud din Rusia trebuie să ţină minte că punctele vamale de control "Gantiadi ‒ Adler" (Abhazia) și "Rok – Nijnii Zamarag" (Țhinvali) sînt considerate ilegale şi dacă plecaţi apoi în Georgia, puteți ajunge la închisoare pe un termen de la trei pînă la cinci ani. Soluţua: să-i rugaţi pe polițiștii de frontieră să nu aplice ștampila în pașaport (cu toate că polițiștii nici nu o fac).

Cuba– America

Din cauza embargoului impus de SUA privind comerțul cu Cuba în anul 1962, americanilor și tuturor acelora care se află sub jurisdicția SUA, le sînt interzise călătoriile în Cuba, precum și orice relații comerciale cu această țară. De aceea, dacă aveți o carte verde (Green Card) sau intenționați să obțineţi cetățenia SUA, ar trebui să evitaţi ştampilele în pașaport referitor la vizitarea Insulei Libertăţii. Din practică se ştie că polițiștii de frontieră cubanezi nu aplică ştampile, eliberîndu-vă viza separat, dar totuşi este mai bine să vă adresaţi cu o rugăminte specială în acest sens (căci au fost cazuri, cînd ștampila a fost totuşi aplicată). De asemenea, nu trebuie să luaţi cu dvs. în SUA suvenire cubaneze, căci este posibil ca acestea să vă fie confiscate de către vameşii americani sau este posibilă chiar și aplicarea unei amenzi. Tranzitarea este posibilă printr-o țară terță (de exemplu, prin intermediul Cancunului mexican). Pe teritoriul Cubei nu puteţi să achitaţi serviciile cu cardul bancar SUA: atît cardul, cît şi banii pot să vă fie confiscaţi.

Kosovo – Serbia

Serbia consideră Republica Kosovo teritoriu al său, ieşit de sub control și nu recunoaște ștampilele în pașaport, pe care le aplică poliţiştii de frontieră în Kosovo. Anterior ştampila Kosovei era anulată de către poliţiştii de frontieră din Serbia, dar de ceva timp sîrbii consideră intrarea în Kosovo ca o trecere ilegală a frontierei, în urma căreia este posibilă aplicarea amenzilor și chiar deportarea din țară. Soluţia: intrarea-ieştirea printr-o țară terță, cum ar fi Muntenegrul sau Macedonia.

Ciprul: partea greacă și turcă

Ciprul și capitala acestuia sînt împărțite în două părți: Republica Cipru nu recunoaște autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord, iar în cazul în care aveți în pașaport o ștampilă de sosire pe aeroportul ilegal Ercan, atunci în partea greacă nu vă va fi permisă intrarea. Se pot face excepții numai pentru deţinătorii vizei Schengen. În partea turcă din cea greacă puteţi călători fără impedimente.

Sursa: www.viza.md

Cuvinte cheie:

turism , pasaport , calatorie , tari

Comentarii

 (1)
  • #1 Bear Răspunde Citează selecţia
    Дебилизм полнейший, слава Богу что пока с ПМР всё в порядке! Хотя если дебил в роде Саакашвили будет и дальше гнуть свою линию, то у Украины появится второй фронт, что окончательно уничтожит Украину как государство!
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1623
Populația:
1844 locuitori

Pererîta este un sat şi comună din raionul Briceni. are o suprafaţă totală de 23.29 kilometri pătraţi, fiind cuprinsă într-un perimetru de 31.38 km. Pererîta este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Pererîta se află la o distanță de 12 km de oraşul Lipcani și 278 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1844 de oameni. Localitatea a fost atestată documentar în anul 1623.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.