Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
03 mai 2013, 09:46 Sărbători şi obiceiuri views 13195
03 mai 2013, 09:46 Sărbători şi obiceiuri views 13195

Ce spune tradiţia despre Vinerea Mare

Astăzi este Vinerea Mare, cunoscută şi ca Vinerea Patimilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Neagră. Este ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru mîntuirea neamului omenesc.

În Vinerea Mare, bisericile nu oficiază Sfînta Liturghie. Este şi o zi de post sever, numit şi post negru, în care nu se bea şi nu se mănîncă nimic, pînă nu se scoate din biserică Sfîntul Aer sau Sfîntul Epitaf, o bucată de pînză pe care este zugrăvită pogorîrea în mormînt a Mîntuitorului.

În Vinerea Mare nu se mănîncă urzici, nu se foloseşte oţet pentru că pe Cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele i-au fost udate cu oţet. Credincioşii petrec Vinerea Mare în rugăciune. Tradiţia spune că dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi mănos. În această zi, gospodinele opresc lucrul. Nu se spală şi nu se sacrifică păsări sau animale.

"Nu se lucrează la cîmp pentru ca va fi rodul sec, nu va rodi. Se culeg flori de pădure pentru a cinsti memoria lui Hristos. Se coace pasca. Dacă se încearcă altfel de copturi, aluatul nu creşte şi nu va avea izbîndă gospodina", spune doctorul în etnologie, Tudor Colac.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

sarbatoare , tradiții , restrictie , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1716
Populația:
641 locuitori

Lipceni este un sat şi comună din raionul Rezina. Lipceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, amplasat în valea rîului Ciorna, la o distanță de 18 km de orașul Rezina și la 113 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 641 oameni. Pentru prima dată satul Lipceni este menționat într-un document din anul 1716.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.