Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
19 decembrie 2023, 12:30 Sărbători şi obiceiuri views 16868
Tradiţii de Sfîntul Nicolae
19 decembrie 2023, 12:30 Sărbători şi obiceiuri views 16868

Tradiţii de Sfîntul Nicolae

Creştinii ortodocşi de stil nou îl sărbătoresc astăzi pe Sfîntul Nicolae, supranumit "Făcătorul de minuni", ocrotitorul celor săraci. Este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, numele lui fiind legat de dărnicie şi compasiune, dar şi de cadourile sau "nuieluşa" pe care le pune în ghetuţele copiilor în ajun.

Sfîntul Nicolae este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi nu numai de către copiii cărora le aduce cadouri, ci şi de cei mai sărmani, pe care se spune că îi păzeşte şi îi ajută.

Europenii îl descriu pe Moş Nicolae drept un bătrîn cu barbă mare şi albă. Înainte, bătrînii îşi puteau da seama cît va fi iarna de lungă doar în funcţie cum era ziua de Sfîntul Nicolae.

Dacă ningea pe 6 decembrie, aceştia spuneau că iarna va fi una scurtă, dar în cazul în care nu era zăpadă, bătrînii arătau ca iarna va fi una lungă.

Din bătrîni umblă vorba că Sfîntul Nicolae se sărbătoreşte şi pentru a fi ajutaţi oamenii împotriva bolilor şi a loviturilor de orice fel, scrie adevarul.ro.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

religie , Obicei , tradiții

Comentarii

 (1)
  • #1 Markiza Răspunde Citează selecţia
    вообще-то сегодня, 19 декабря, празднуют по старому стилю
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1593
Populația:
5778 locuitori

Sireţi este un sat şi comună din raionul Străşeni. Sireţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Strășeni și la 22 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5778 de oameni. Satul Sireţi a fost menționat documentar în anul 1593.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.