Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
30 septembrie 2023, 09:30 Sărbători şi obiceiuri views 57905
Sfintele Muceniţe Pistis, Elpis şi Agapis (Vera, Nadejda, Liubov) şi maica lor, Sofia
30 septembrie 2023, 09:30 Sărbători şi obiceiuri views 57905

Sfintele Muceniţe Pistis, Elpis şi Agapis (Vera, Nadejda, Liubov) şi maica lor, Sofia

Astăzi ortodocșii pomenesc Sfintele Muceniţe si bine-biruitoare fecioare: Pistis, Elpis şi Agapis (Vera, Nadejda, Liubov) şi a maicii lor, Sofia.

Sofia şi fiicele ei nu au ascuns credinţa lor în Hristos şi o mărturiseau deschis. Vicarul Antioh l-a informat despre aceasta pe împăratul Hadrian (117 - 138), care a poruncit să le aducă la Roma.

Chemîndu-le pe rînd Adrian a încercat să le convingă să o venereze pe zeiţa Artemis. Fecioarele (Vera avea 12 ani, Nadejda – 10 ani, Liubov - 9 ani) au rămas neclintite. Atunci împaratul a poruncit să le tortureze. Îndurînd mari chinuri fecioarele a rămas ferme în credinţa lor. Sfînta Sofia a fost supusă la un alt chin: mama a fost forţată să se uite la suferinţa fiicelor sale. Dar ea a arătat curaj extraordinar şi tot timpul a încercat să convingă fetele să sufere martiriul în numele Domnului. Toate cele trei fete au salutat cu bucurie moartea de martir. Ele au fost decapitate.

Pentru a prelungi suferința Sf. Sofia, împăratul i-a permis să ia trupurile fiicelor ei. Sofia a îngropat trupurile fetelor în afara oraşului pe un loc înalt. Trei zile Sf. Sofia a stat lîngă mormintele fiicelor şi, în cele din urmă, şi-a dat sufletul către Domnul. Credincioşii au îngropat trupul ei în acelaşi loc.

Cuvinte cheie:

religie , sarbatoare , biserica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec XIX
Populația:
776 locuitori

Coştangalia este un sat din cadrul comunei Ecaterinovca, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cimișlia și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 776 de oameni. Satul Coștangalia a fost menționat documentar la începutul secolului XIX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.