Mergi spre compartimentul: Cinematografia
14 ianuarie 2019, 15:00 Cinematografia views 12159
Un cineast moldovean a obținut șase premii la festivalurile internaționale de film
14 ianuarie 2019, 15:00 Cinematografia views 12159

Un cineast moldovean a obținut șase premii la festivalurile internaționale de film

Șase premii au obținut peliculele realizate de regizorul Dumitru Grosei la diverse festivaluri internaționale de film în 2018, patru dintre care le-a luat filmul "Călărași – un ținut la poarta raiului".

Cîte un premiu au luat și filmele ale aceluiași regizor "Cadoul" (la un festival din India) și "Ecouri" (la Alternative Film Festival din Toronto, Canada).

Pelicula "Călărași – un ținut la poarta raiului" s-a învrednicit de premiul "Cel mai bun film documentar cu tema istorie și conservare patrimoniu" la Amorgos Tourism Film Festival, care s-a desfășurat în perioada 31 octombrie-5 noiembrie, pe insula Amorgos, în Grecia. În 2018, acest film a mai fost distins cu alte trei premii: Premiul pentru cel mai bun film pe tema "Etnoecologie (natură și oameni indigeni)" la Festivalul Internațional de Film Ecologic „To save and preserve" din Rusia, Marele Premiu "Cel mai bun film etnografic" la Festivalul Internațional de Film Etnografic din Zlatna, județul Alba, România și Cel mai bun documentar la Constanta International Film Festival, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Independent.

Potrivit specialiștilor în domeniul cinematografiei, Dumitru Grosei este cel mai selectat regizor moldovean la festivalurile internaționale de film în anul 2018. Anul trecut, cinci dintre filmele sale și un proiect de lung-metraj în lucru au adunat 50 selecții oficiale în 23 țări.

Dumitru Grosei s-a născut în 1969, în satul Marinici, raionul Nisporeni. Între anii 1992-1994 a studiat la Facultatea de Drept a Universității din Iași, iar în 1999 a absolvit Facultatea de Regie Film la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București. În 1995 a fost regizor secund al regizorului francez Bertrand Tavernier, la filmul "Capitaine Conan". În prezent, Dumitru Grosei locuiește la Chișinău și este președinte și fondator al Asociației Cineaștilor Independenți din Moldova Alternative Cinema. Între anii 2016 și 2017 a deținut funcția de director al Arhivei Naționale de Film a Republicii Moldova. 

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

Festival , Cinematografie , premiu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1864
Populația:
3111 locuitori

Satul Costuleni este un sat și comună din raionul Ungheni. Costuleni este unicul sat din comuna cu același nume. Este amplasat la o distanţă de 18 km de oraşul Ungheni şi la circa 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3111 oameni. Satul Costuleni a fost întemeiat în anul 1864.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.