Mergi spre compartimentul: Bucătăria
20 decembrie 2017, 16:30 Băuturi tradiţionale views 8073
Somelierul suedez a creat vinuri unice din soiuri de struguri moldoveneşti în combinaţie cu soiuri europene
20 decembrie 2017, 16:30 Băuturi tradiţionale views 8073

Somelierul suedez a creat vinuri unice din soiuri de struguri moldoveneşti în combinaţie cu soiuri europene

Originalitatea vinurilor moldoveneşti din soiuri autohtone de struguri a fost scoasă în evidență de somelierul Andreas Larsson din Suedia. El a desfăşurat la Chişinău un exerciţiu dedicat profesioniștilor, intitulat „Grand Assemblage", în cadrul căruia, soiurile tradiționale Feteasca Albă, Feteasca Regală, Feteasca Neagră şi Rara Neagră au căpătat mai multă intensitate, gust, culori şi arome unice, fiind combinate cu soiuri europene.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al Oficiului Național al Viei și Vinului, Andreas Larsson a atras atenţia la un aspect important al vinurilor moldoveneşti: „Moldova are soiuri indigene cu istorie și tradiție îndelungată".

„Eu văd un potențial mare de a ajunge pe piața internațională. Trebuie să fiți deschiși și să experimentați gusturi noi. Vinurile din soiuri autohtone au toate șansele să devină ambasadori veritabili ai Vinului Moldovei", a spus somelierul.

Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, a constatat două probleme majore în vinificaţia din Moldova: pierderea diversității soiurilor de viță-de-vie în podgorii și adaptarea stilurilor de vin produse la schimbările climaterice și cerințele piețelor de desfacere.

„În Catalogul național al soiurilor de plante sunt autorizate 42 soiuri pentru elaborarea vinurilor. Patru soiuri europene ocupă 55% din suprafețe și asigură producerea a 70% din vinuri. Suprafețele ocupate de soiurile autohtone reprezintă în total doar 5%. Avem un genofond, o diversitate de soiuri autohtone nevalorificată la nivelul dorit", a spus el.

Vicedirectorul Proiectului de Competitivitate din Moldova, Diana Lazăr, a menţionat că Moldova se poate diferenția pe plan internațional și poate deveni mai interesantă pentru consumatori datorită asamblajelor, prin care se transmit mai departe tradițiile și specificul terroir-ului.

„Oficiul Național al Viei și Vinului renaște arta asamblajului, care este o tradiție în țara noastră. Republica Moldova are un portofoliu de vinuri interesante, atât albe, cât și roșii", a spus ea.

INFOTAG precizează: Andreas Larsson este considerat unul dintre cei mai importanţi critici şi degustatori de vin din lume. A fost declarat de mai multe ori „Cel mai bun somelier din Suedia". În 2004 a obţinut titlul de „Cel mai bun somelier european", iar în 2007 – „Cel mai bun somelier din lume".

Sursa: www.infotag.md

Cuvinte cheie:

vin , Suedia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
318 locuitori

Bezeni este un sat din cadrul comunei Izvoare, raionul Floreşti. Amplasat pe malul rîului Căinari, Bezeni se află la o distanță de 26 km de orașul Florești și la 156 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 318 oameni. Satul Bezeni a fost atestat documentar la 20 august 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.