Mergi spre compartimentul: Cultura
24 decembrie 2020, 15:45 Cultura views 2520
Artistul plastic Gheorghe Postovanu a realizat 15 lucrări de pictură și sculptură
24 decembrie 2020, 15:45 Cultura views 2520

Artistul plastic Gheorghe Postovanu a realizat 15 lucrări de pictură și sculptură

Cunoscutul artist plastic Gheorghe Postovanu a realizat recent 15 lucrări de pictură și sculptură, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Gheorghe Postovanu a menționat că 10 dintre acestea sunt de pictură și cinci de sculptură. ”Cu lucrarea de sculptură – ”Ecou”, care simbolizează catastrofa mondială prin distrugerea naturii, am participat la Expoziția-Concurs de Artă Contemporană ”Saloanele Moldovei”, ediția a XXX-a, 2020”, iar cu cea de pictură, intitulată ”Furtună”, ce reprezintă o tulburare a naturii înainte de ploaie – la Saloanele de Toamnă. De asemenea, am realizat lucrarea de sculptură ”Nașterea Venerei”, precum și câteva stele în memoria actorilor trecuți în eternitate la Teatrul Național ”Satiricus I.L. Caragiale”, a precizat autorul.

Totodată, Gheorghe Postovanu a participat la concursul organizat de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova privind edificarea unui monument în memoria victimelor decedate în accidente de muncă, pe care l-a câștigat.

”Monumentul se va numi ”Atropos”. Este un personaj din mitologia greacă. Acesta aduce mesajul divinității din etern, care rupe firul vieții. În curând, voi participa la expoziția ”Eminesciana” cu lucrarea de pictură „Cămașa biruinței”. Ea reprezintă o cămașă însângerată, ornamentată cu portretele domnitorilor, iar în centru este portretul lui Iisus Hristos”, a mai spus cunoscutul sculptor și pictor.

Gheorghe Postovanu s-a născut la 1 iunie 1960 în Satul Nou, raionul Cimișlia. În anii 1983-1990, și-a făcut studiile la Facultatea Arte Plastice a Universității Pedagogice de Stat "Ion Creangă" și la Facultatea Arte Plastice a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. În 1988, debutează la ”Saloanele de Primăvară”, la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” al Uniunii Artiștilor Plastici. În 1990, devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și în 1997 – membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici UNESCO.

A participat la mai multe expoziții naționale și internaționale. Este autorul monumentului lui Ștefan Cel Mare din Bălți și al celui din Cimișlia, al bustului lui Mihai Volontir din Bălți și al altor lucrări de sculptură. A realizat lucrări monumentale în for public în R. Moldova, Australia, Cipru, Grecia și în alte țări. În 2000, Gheorghe Postovanu a obținut Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România, în 2001 - Premiul I, la concursul pentru Monumentul Victimelor Catastrofei de la Cernobîl din Chișinău, în 2002 - Premiul I, la concursul pentru Monumentul lui Stefan cel Mare și Sfânt pentru orașul Bălți, iar 2002 și 2004 a fost desemnat de către Uniunea Artiștilor Plastici drept ”Sculptorul Anului”. În 2004, a fost distins cu ”Ordinul de Onoare” și cu Premiul Ministerului Culturii.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

personalitati , cultura , pictura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1623
Populația:
1844 locuitori

Pererîta este un sat şi comună din raionul Briceni. are o suprafaţă totală de 23.29 kilometri pătraţi, fiind cuprinsă într-un perimetru de 31.38 km. Pererîta este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Pererîta se află la o distanță de 12 km de oraşul Lipcani și 278 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1844 de oameni. Localitatea a fost atestată documentar în anul 1623.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.