Mergi spre compartimentul: Cultura
23 mai 2018, 15:20 Cultura views 15419

23 mai 2018, 15:20 Cultura views 15419

"Moldoveneasca" în Piața Roșie: Imagini video incredibile de acum peste 70 de ani

Mărturii video din îndepărtatul an 1945 - vestita "Moldovenească", dansată cu foc chiar în centrul Moscovei.

Cunoscutul dans popular "Moldoveneasca" este cu adevărat o comoară națională. Iar interpretarea acestuia pe scenele lumii este un prilej de mare bucurie și mândrie pentru locuitorii Moldovei.

Cu atât mai impresionant este să vezi cum se întâmpla acest lucru acum mai bine de 70 de ani. În mod surprinzător, din acele timpuri s-a păstrat o scurtă înregistrare cu artiști care interpretează "Moldoveneasca" în Piața Roșie din Moscova.

Totul s-a întâmplat în primele luni de după război, pe 12 august 1945, în cadrul Paradei Unionale a Sportivilor, prilejuită de Victoria asupra fascismului. Reprezentația care a avut loc în capitala URSS a durat mai bine de patru ore, în cadrul acesteia evoluând 25 de mii de participanți din fostele republici unionale. Se știe că cei 150 de reprezentanților RSS Moldovenești le-au fost alocate 500 000 de ruble pentru procurarea echipamentului — sportiv, obișnuit și festiv.

Un lucru extrem de rar întâlnit în acea perioadă este că documentarul "Parada unională a sportivilor, 12 august 1945" a fost filmată de regizorul Vasili Beleaev pe peliculă color. Iar schițele costumelor pentru Paradă au fost executate de cunoscutul la acea vreme pictor teatral Fiodor Fiodorovski.

Parada sportivilor a avut loc pentru prima dată în 1919, iar ultima acțiune de acest gen s-a produs în anul 1954.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

Dansuri , Piața Roșie , Moscova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
2868 locuitori

Tănătari este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Tănătari este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Căușeni și la 78 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2868 de oameni. Satul Tănătari a fost menționat documentar în anul 1812.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.