Mergi spre compartimentul: Cultura
24 aprilie 2018, 12:45 Cultura views 19859
Covoare şi costume tradiţionale moldoveneşti, prezentate în Franța (Foto)
24 aprilie 2018, 12:45 Cultura views 19859

Covoare şi costume tradiţionale moldoveneşti, prezentate în Franța (Foto)

La Strasbourg, în ,,La Grande Salle de l'Aubette", a avut loc inaugurarea expoziției de covoare și costume tradiționale din Republica Moldova – ,,Poeme țesute".

Evenimentul este organizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lîngă Consiliul Europei și cu suportul Fundației lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss". La vernisare au participat ministrul Monica Babuc, viceprimarul orașului Strasbourg, Nawel Rafik-Elmrin, concetățeni stabiliți în Franța, precum și alți distinși oaspeți. Publicul s-a delectat cu prestația extraordinară a artiștilor autohtoni Geta Burlacu și Petru Haruța.

Expoziția însumează covoare și costume tradiționale din Republica Moldova din colecția Complexului de meșteșuguri ,,Artă rustică" din Clișova Nouă, r-nul Orhei, fondat și condus de către Ecaterina Popescu, a cărui obiectiv major este cercetarea, conservarea și valorificarea artei populare autohtone, dar și restabilirea tehnicilor și a motivelor tradiționale de realizare a covoarelor și a costumelor populare. De rînd cu lucrările realizate în secolele XIX-XX, colectate și restaurate de către proprietară, expoziția propune și piese confecționate recent. Un alt moment de atracție al expoziției îl constituie covoarele de sec. XVIII-XIX din colecția Castelului MIMI.

Viceprimarul orașului Strasbourg, dar și alți invitați s-au arătat foarte interesați de diversitatea covoarelor și costumelor tradiționale, apreciind măiestia, frumusețea și finețea lucrului manual, varietatea, precum și complexitatea tehnicilor de confecționare a acestora.

Expoziția, care are ca scop promovarea imaginii Republicii Moldova peste hotare, dar și crearea unor noi punți de comunicare în diasporă, indispensabile păstrării valorilor și tradițiilor noastre comune, este găzduită de către ,,La Grande Salle de l'Aubette" (31 Place Kléber, 67000 Strasbourg) și este deschisă publicului în perioada 23-29 aprilie, cînd se desfășoară sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Franta , covoare , costum popular

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1867
Populația:
4090 locuitori

Răuţel este un sat şi comună din raionul Făleşti. Răuţel este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 20 km de orașul Fălești și la 137 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4090 de oameni. Satul Răuțel a fost menționat documentar în anul 1867.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.