Mergi spre compartimentul: Cultura
17 februarie 2021, 15:30 Literatura views 15587
17 februarie 2021, 15:30 Literatura views 15587

In memoriam Pavel Boţu

Azi, la 17 februarie, s-au împlinit 34 de ani de la trecerea în neființă a poetului Pavel Boţu.

A plecat în lumea celor drepţi, înainte să-şi împlinească cumplitul dor de a mai crea poezie, proză, înainte sa-şi dea demisia din funcţiile înalte, care-l oboseau moral, necazul său mare în urma publicării volumului „Ornic” respins de cenzură şi pentru care a fost criticat dur şi de la care a început apusul său. Răsfoind astăzi, testamentul său literar, înţelegem cît de mult contează pentru un scriitor ca poezia să ajungă la inimile cititorilor, ca munca sa de luminare a sufletelor să dea şi peste veacuri roade.

Cît de des aplecăm ochii sufletului către poezie? Cît de des ne e dor de ea? Vă îndemnăm să vă purificaţi sufletele pătrunzînd în Lumea poeziei, precum şi-a dorit-o cu înfrigurare poetul: „Dar mai coborîm în noi, la adîncimi,/Hărţile din suflet să ni le refacem…”(„ Viaţa cărţilor”, din volumul de poezie„Ornic”) sau se întreba într-o altă poezie, în speranţa că opera sa îşi va atinge obiectivele „… Vei şti cu credinţă s-aduni/Lumina din noi cîte-o fărîmă?”. Avem nevoie de poezie, ca să putem evada din cotidian, ca să ne tămăduim sufletele.

Omagiul cel mai frumos adus poetului Pavel Boţu de către, noi generaţia veacului grăbit, e să aplecăm inimile asupra operei sale, să găsim în ea acele seminţe de adevăr şi să le răsădim în sufletele noastre însetate de lumină, dor, frumuseţe. Iar din viaţa zbuciumată a poetului să învăţăm să găsim lumina cuvîntului:

„Oricum nu uita:
N-am lăsat să se stingă,
În ceasul de cumpănă facla umană,
Am strîns, neîmblînzind, mînzul vremii
În cingă
Făcîndu-i speranţele aripi şi hrană…” („Legătura” din volumul „Ornic”)

Cuvinte cheie:

literatura , aniversarea , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1420
Populația:
1313 locuitori

Orașul Bucovăţ este o localitate din raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Strășeni și la 35 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia orașului constituia 1313 locuitori. A fost menționat documentar în anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.