Mergi spre compartimentul: Cultura
27 ianuarie 2017, 16:15 Cultura views 3690
La Chișinău a fost marcat Anul Nou Chinezesc
27 ianuarie 2017, 16:15 Cultura views 3690

La Chișinău a fost marcat Anul Nou Chinezesc

O manifestare consacrată Anului Nou Chinezesc, numit şi sărbătoarea primăverii, a avut loc la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă" din Chişinău.

La eveniment au participat Zhang Yinghong, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în R. Moldova, dna Zhang Yanjun, secretarul I al ambasadei, alți diplomaţi, profesori, bibliotecari, studenţi şi elevi.

În alocuţiunea sa, Ambasadorul Zhang Yinghong a vorbit despre semnificaţia acestei sărbători în Ţara Marelui Dragon şi despre anul curent - Anul Cocoșului de Foc, menţionînd că acesta este, de obicei, un an al prosperităţii şi al belşugului. El a remarcat faptul că a devenit o tradiţie ca Anul Nou Chinezesc să fie sărbătorit la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă", copiii fiind cei care sînt speranţa şi viitorul nostru.

De asemenea, Ambasadorul Zhang Yinghong a remarcat că zilele acestea se împlinesc 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Populară Chineză şi R. Moldova, relaţii care în ultimii ani s-au aprofundat în domeniul politic, economic şi cultural. Astfel, în perioada ianuarie-noiembrie 2016, volumul exportului producţiei moldoveneşti în China a constituit 13,5 milioane dolari SUA, înregistrînd o creştere de 80 la sută faţă de anul 2015. În acelaşi timp, a subliniat diplomatul, cooperarea culturală joacă un rol important în consolidarea prieteniei popoarelor din cele două ţări.

La rîndul său, directorul adjunct al Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă", Eugenia Bejan, a subliniat că Anul Nou Chinezesc este sărbătorit în cadrul instituţiei din 2006. „Sîntem nespus de bucuroşi că în fiecare an, la Salonul Internaţional pentru Copii Ambasada Chinei vine cu o donaţie de carte pentru biblioteca noastră. Scopul nostru este să promovăm limba şi cultura chineză şi să consolidăm relaţiile culturale dintre cele două ţări", a mai spus Eugenia Bejan.

Pe parcursul manifestării au fost interpretate cîntece în limba chineză, iar copiii au participat la o victorină consacrată Chinei şi la jocuri interactive. Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de expoziţia „O carte înseamnă aur curat", din donaţiile oferite bibliotecii de Ambasada Chinei şi Institutul „Confucius", o expoziţie de fotografii „China în imagini" şi o expoziţie de obiecte de artizanat şi suvenire chinezeşti.

Sărbătoarea Anului Nou datează în China de patru mii de ani. Din 28 ianuarie 2017 pînă pe 15 februarie 2018, în zodiacul chinezesc este Anul Cocoșului de Foc - un an puternic, în care toată lumea va avansa și va începe lucruri noi.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

Anul Nou , China , biblioteca , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1618
Populația:
1155 locuitori

Dolna este un sat şi comună din raionul Străşeni. Dolna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Strășeni și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1155 de oameni. Satul Dolna a fost menționat documentar în anul 1618.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.