Mergi spre compartimentul: Cultura
17 noiembrie 2016, 14:30 Cultura views 6745
Muzeul de Etnografie a primit în dar un covor din 1898 (Video)
17 noiembrie 2016, 14:30 Cultura views 6745

Muzeul de Etnografie a primit în dar un covor din 1898 (Video)

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a primit în dar un covor exclusiv, ce datează din anul 1898.

Covorul este țesut de mama militantului Ion Pelivan, Eugenia, fiind păstrat și transmis din generație în generație.

Covorul a fost țesut în perioada cînd militantul Ion Pelivan, în urma activității sale politice, a fost arestat și trimis în surghiun. „Eugenia Pelivan a reprezentat pe acest covor suferința ei de mamă", a menționat strănepotul lui Ion Pelivan, Valeriu Pelivan, cel care a dăruit covorul Muzeului.

Potrivit lui, pe scoarța țesută de Eugenia Pelivan este reprezentat surghiunul în care a fost Ion, ornat cu flori cu spini, care nu se mai întîlnesc nicăieri în lume, bici și spic de grîu. Această scoarță, după ce a fost finalizată, prin intermediul mai multor oameni, a ajuns în locul de surghiun al lui Ion Pelivan, iar după ce s-a întors acasă, covorul a rămas în familia acestuia și s-a păstrat pînă în prezent.

„Este o scoarță strict basarabeană, nicăieri în lume n-o să mai întîlniți una asemănătoare. Este foarte valoroasă! Lîna ei a fost vopsită cu plante. În colecția Muzeului se mai întîlnesc încă două scoarțe, una veche, dar mai mică de ani decît aceasta, și una nouă, țesută recent", a declarat muzeologul Varvara Buzilă.

Ea a menționat că scoarța urmează a fi curățită, reparată, cu toate că membrii familiei Pelivan au păstrat-o aproape în stare ideală, iar pe 4 decembrie va fi expusă la Palatul Național „Nicolae Sulac", alături de alte covoare valoroase ale neamului moldav. Mai mult, covorul în cauză va face parte din „Colecția de Aur" a Muzeului de Etnografie.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

muzeu , covoare , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
1143 locuitori

Aluatu este un sat şi comună din raionul Taraclia. Aluatu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Taraclia și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1143 de oameni. Satul Aluatu a fost menționat documentar în anul 1806.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.