Mergi spre compartimentul: Cultura
13 ianuarie 2014, 09:50 Cultura views 7919
13 ianuarie 2014, 09:50 Cultura views 7919

La Chişinău a avut loc Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă „Gerar”


Foto: moldpres.md

La Centrul republican pentru copii şi tineret „Artico” s-a desfăşurat Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă „Gerar”, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat 18 colective folclorice pentru copii, selectate de către un juriu în frunte cu folcloristul Andrei Tamazlîcaru dintr-un număr total de 30.

Participanţii au prezentat măşti, colinde şi urături şi portul popular tradiţional.

”A fost un spectacol extraordinar, copiii demonstrîndu-şi cunoştinţele privind obiceiurile de iarnă şi tradiţiile noastre”, a constatat Varvara Buzilă, doctor în filologie.

Marele premiu, în valoare de 10 mii de lei, a fost luat de către Ansamblul folcloric ”Gălbeniţa” din satul Fundul Galbenei, raionul Hînceşti.

Premiul simpatia publicului, în mărime de 3000 de lei, a revenit colectivului ”Băştinaşii” din satul Hîrtopul Mic, raionul Criuleni.

Cel mai autentic port de iarnă a fost apreciat de către juriu cel prezentat de către colectivul ”Pe-un picior de plai” din satul Paşcani, raionul Hînceşti. Premiul ”Masca festivalului” a revenit Ansamblului folcloric ”Botnii” din satul Bardar, raionul Ialoveni.

Premiul ”Steaua festivalului” a fost luat de către Ansamblul folcloric ”Muguraşii” din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca.

Premiile au fost acordate de către Ministerul Educaţiei.

În recital au evoluat surorile Osoianu, Ansamblul etnofolcloric ”Plăieşii”, condus de Nicolae Gribincea, şi cîntăreaţa Doiniţa Gherman.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

tradiții , Festival , colinde , Obicei

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
2308 locuitori

Zastînca este un sat şi comună din raionul Soroca. Zastînca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, aflat la distanța de 1 km de orașul Soroca și la 160 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2308 oameni. Satul Zastînca a fost menționat documentar în anul 1616.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.