Mergi spre compartimentul: Istoria
03 iulie 2022, 15:15 Istoria views 2909
Scrisoare deschisă: Se cere din nou studierea Istoriei Moldovei în școli
03 iulie 2022, 15:15 Istoria views 2909

Scrisoare deschisă: Se cere din nou studierea Istoriei Moldovei în școli

Grupul de inițiativă civică „Pentru Istoria Moldovei” a relansat o petiție prin care cer Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova să recunoască și să respecte dreptul tuturor naționalităților la o atitudine egală, non-discriminatorie, și, ca dovadă a acestui fapt, să elimine factorul specific unei singure etnii din denumirea cursului școlar de istorie națională.

Grupul se adresează din nou Comisiei drepturilor omului și relații interetnice și Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității și solicită redenumirea disciplinei „Istoria Românilor” în „Istoria Moldovei”.

„Rugăm Comisia parlamentară pentru Drepturile Omului și Relații Interetnice să ne trimită în răspuns concluziile sale pe aceste întrebări, concluzii pe care vom publica, ca și aceasta adresare deschisă, aici pe pagina noastră web;

să discute cu Comisia Juridică pentru a întări legislația în ce privește obstrucționarea justiției în Republica Moldova (cel puțin să copie, după obicei, articolele respective din legislația românească în aceasta privință) - nu se poate ca procesele lansate de cetățeni către organele de stat să dureze la infinit.

Rugăm președintele Consiliului, care este și membru raportor pe petiția noastră, să facă presiuni pe membrul/ii care nu își exercită corect mandatul de consilier și boicotează votul, (chiar și în cazul dacă acest membru este el însuși), pentru a produce o decizie la petiția pentru Istoria Moldovei care se colbăiește de ani de zile la Consiliu pe polițe”, se arată în mesaj.

Amintim că, pe 9 octombrie 2019 grupul de inițiativă civică "Pentru Istoria Moldovei" a inițiat o petiție la adresa Consiliului, pentru a constata prezența/absența discriminării etnice în denumirea obiectului școlar de istorie națională din Republica Moldova, așa cum a fost numit de Ministerul Educației și Cercetării. Petiție, semnată de mii de persoane, la care și astăzi, în 2022, la aproape trei ani de zile, Consiliul nu a răspuns.

În lipsa de răspuns, grupul „Pentru Istoria Moldovei” s-a adresat la Parlament prin Comisia drepturile omului și relații interetnice, care a și interogat Consiliul in privința petiției Grupului.

Semnatarii petiției pot fi văzuți aici.

Pînă în prezent inițiativa a fost susținută de 1629 de persoană, sprijină petiția și tu aici.

 

 

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

scrisoare , istoria , Moldova , studiu , instruire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1645
Populația:
1953 locuitori

Stolniceni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Stolniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Hîncești și la 54 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1953 de oameni. Satul Stolniceni a fost menționat documentar în anul 1645.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.