Mergi spre compartimentul: Istoria
15 mai 2021, 09:30 Istoria views 4181
Un grup de arheologi din Moldova au găsit mormîntul cu cel mai bogat inventar al unei civilizaţii străvechi
15 mai 2021, 09:30 Istoria views 4181

Un grup de arheologi din Moldova au găsit mormîntul cu cel mai bogat inventar al unei civilizaţii străvechi

Descoperire istorică pentru ţară noastră. Un grup de arheologi au găsit mormântul cu cel mai bogat inventar al unei civilizaţii străvechi răspândite în spațiul dintre râurile Dunăre și Volga.

Artefactele găsite la Costești, în raionul Ialoveni, datează de la mijlocul secolului XVI înainte de Hristos. Specialiștii au găsit şi oseminte umane, dintre care unele aparţin unui meșter de obiecte din bronz.

"Aici avem diferite forme de bronz, deocamdată am numărat 13 obiecte, forme de turnat, toate au fost înregistrate şi urmează abia după 3700 de ani să fie scoase de acolo."

Arheologii susţin că persoanele respective au fost înmormântate cu obiecte şi unelte specifice meseriilor lor, cum ar fi forme din lut pentru turnat obiecte din bronz. Acestea erau folosite pentru obţinerea acelor de cusut, topoarelor şi ciocanelor.

Descoperirea, care e unică pe teritoriul dintre râul Dunăre şi Volga, a fost făcută luna trecută. Arheologii au început săpăturile în apropiere de satul Costeşti, unde au descoperit un cuptor de ars lut din secolul al XIV-lea, iar sub el au găsit resturi de oseminte. Specialiştii susţin că şi cuptorul identificat este preţios, iar varul obţinut acolo la o temperatură de o mie de grade era utilizat la construcţia diferitelor edificii acum şase sute de ani.

"Înăuntru erau clădite pietrele în aşa fel ca să fie acces pentru combustibil ca lemn. El avea o cupolă de formă tronconică şi un carcas de nuiele ca să conserveze căldura."

Toate obiectele descoperite de arheologici în raionul Ialoveni, inclusiv osemintele celor două persoane, vor fi păstrate în incinta Muzeului Naţional de Istorie.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

arheologie , istoria , civilizatie , descoperire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1853
Populația:
1317 locuitori

Cotihana este o localitate din cadrul oraşului Cahul, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cahul și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia localităţii constituia 1317 locuitori. Satul Cotihana a fost menționat documentar în anul 1853.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.