Mergi spre compartimentul: Istoria
06 ianuarie 2021, 15:00 Istoria views 2896
Anul Taurului Alb. Moldova și lumea în 2021. Partea a II-a
06 ianuarie 2021, 15:00 Istoria views 2896

Anul Taurului Alb. Moldova și lumea în 2021. Partea a II-a

Prima parte a articolului am încheiat-o cu întrebarea: ce s-a întîmplat de fapt în văile Carpaților la mijlocul secolului al XIV-lea? Doar răspunzînd la această întrebare, vom putea înțelege cine este întemeietorul pămîntului moldovenesc și, prin urmare, vom înțelege care este mitul moldovenesc de bază și care ar trebui să fie stema moldoveneasă.

Și istoricii greșesc

În secolul al XIV-lea, pe teritoriul Moldovei se adunaseră interesele mai multor imperii est-europene. Acestea sînt Polonia, Ungaria și hoarda tătară. După plecarea ultimei, a existat o șansă de renaștere a pămîntului antic. Localnicii au căutat un erou, un lider, capabil să vină în fruntea poporului și el a venit. Maghiarii au pus ochiul pe aceste păduri fertile de stejari. Astfel de gînduri aveau și polonezii, dar ei au intervenit în proces mai tîrziu. De aceea, originea noastă se află fie în noi înșine, fie în coroana maghiară. Cu alte cuvinte, originea Moldovei este fie în Bogdan, Lațco și urmașii lor, fie în Dragoș și faptele hoardei sale de vînătoare.

Ne amintim cu toții de istoria cum Dragoș, care se afla în serviciul regelui maghiar, a ieșit la vînătoarea de zimbri pe plaiurile noastre. Dar a fost oare această vînătoare rădăcina statalității noastre? Nu! Nu a fost, pentru că acel Dragoș a fost omul curții maghiare - al dinastiei Anjou, care domnea în Regatul maghiar. Dar care este atunci originea? Origini sînt două: în zimbru și în Bogdan. Pentru început, să ne amintim de întreaga această istorie; ea vorbește nu doar despre apariția statului Moldova, ci și despre rădăcinile dinastiei Mușatinilor. Mușatinii sînt dinastia domnitoare în Principatul Moldovei. Strămoșul dinastiei pe linia bărbătească a fost Mușat Costea, originar din Valahia care era căsătorit cu fiica lui Bogdan I Mușat. Primul domnitor al dinastiei Mușatinilor a fost fiul lor Petru I Mușat (1374-91).

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , lume , Bîc

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
253 locuitori

Tăura Nouă este un sat din cadrul comunei Tăura Veche, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Sîngerei și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 253 de oameni. Satul Tăura Nouă a fost întemeiat în anul 1912.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.