Mergi spre compartimentul: Istoria
29 octombrie 2020, 12:30 Istoria views 3070
Istoria conspirologică a Europei. Gnosticismul și creștinismul
29 octombrie 2020, 12:30 Istoria views 3070

Istoria conspirologică a Europei. Gnosticismul și creștinismul

Continuăm ciclul de materiale despre istoria conspirologică a Europei, în special – despre Ordinul Templierilor, care a influențat semnificativ tradițiile sacre ale Europei.

Gnostic? Eretic? Critic al Bibliei?

Vom începe prin a cugeta despre izvoarele acelei erezii, de care erau învinuiți templierii. Este știută confruntarea istorică a Babilonului cu Ierusalimul. Se credea că templierii au trecut din tradiția Ierusalimului în cea a Babilonului. În îndepărtata Palestină și în Siria ei s-au confruntat cu tainele tradiției babilonene, - tradiție baalică, titanică, tradiție a regelui Nimrod, care a construit Turnul Babel. Un alt izvor important al modificării templierilor au fost teoriile gnostice, care la fel transmiteau informații semnificative, păstrate de tradiția babilonică. Gnosticii erau foarte eterogeni, dar atașați unei singure circumstanțe: opoziția față de Demiurg (Creatorul), pe care îl asociau cu Iehova.

Gnosticii credeau că Demiurg este creatorul acestei lumi. «De obicei, Demiurg este identificat cu Divinitatea Vechiului Testament », - așa spune «Dicționarul religiilor» al Universității din Chicago, alcătuit de Mircea Eliade și discipolul său Ion Petre Kuliano. Pentru gnostic, presiunea acestui zeu era principala groază mistică. Gnosticul se credea o ființă din altă lume, de aceea pentru el moartea era deseori o fericire. El credea în existența unui alt univers , în care vedea rădăcinile ființei sale, cauzalitatea sa. Dar gnosticul îl venera pe Hristos și îl credea solul unei lumi superioare.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Europa , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1965
Populația:
89 locuitori

Şofranovca este un sat din cadrul comunei Cîşla, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Cantemir și la 149 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 89 de oameni. Satul Şofranovca a fost înființat în anul 1965.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.