Mergi spre compartimentul: Istoria
22 noiembrie 2023, 15:30 Istoria views 63904
Alexandru Movilă –  un vlăstar al dinastiei Movileștilor
22 noiembrie 2023, 15:30 Istoria views 63904

Alexandru Movilă – un vlăstar al dinastiei Movileștilor

Astăzi se împlinesc 408 de ani de la începutul domniei lui Alexandru Movilă în Moldova. Acesta a domnit între 22 noiembrie 1615 - 2 august 1616. Este al doilea fiu al lui Ieremia Movilă și a fost ridicat pe tron cu ajutor polonez.

În noiembrie 1615 Movileștii, în frunte cu Elisabeta, văduva lui Ieremia Movilă, care își zălogise moșiile în Polonia oentru a plăti lefegiii, au pătruns în  Moldova, sprijiniți de oastea nobililor poloni Mihai Wisniowiecki și Samuel Korecki. În lupta de la Tătăreni, lîngă Iași oastea nobililor birui pe oștenii lui Ștefan Tomșa, care se văzu silit să fugă în Muntenia. Alexandru Movilă, un tînăr de doar 14 ani, fu proclamat domn al Moldovei, dar adevăratul cîrmuitor al țării era marele boier Nistor Ureche.

Oastea care l-a înscăunat pe Alexandru Movilă i-a prădat pe toți negustorii din Iași, căci aceștia l-au susținut pe Ștefan Tomșa, dar și satele Moldovei, provocînd reacții puternice din partea țăranilor. Populația refuză să plătească dări către noua domnie. „Moldovenii – scrie unul dintre nobilii poloni din oastea Movileștilor – nu vor să plătească darea lui Alexandru vodă, spunînd că acesta n-a căpătat steag de domnie, iar dintre cei trimiși să strîngă dările, două sute au fost uciși”. 

Tot atunci are loc o ridicare la arme a orheienilor cu ajutor de la cazaci. Orheienii, slujitori locali și „oameni săraci” atacă Iașii, dar sînt respinși de oastea nobililor poloni. Alte mișcări țărănești au loc concomitant în părțile Tecuciului, unde țăranii împreună cu cîțiva boieri locali atacă și nimicesc o mare ceată de mercenary, aflată în slujba boierilor veniți din Polonia.

În aceste împrejurări s-a produs intervenția turcească. Skender, pașa de Silistra, cu o armată puternică întră în Moldova în iulie 1616. La 3 august la Drăcșani, lîngă Hîrlău, turcii au înconjurat și au nimicit oastea Movileștilor. Alexandru Vodă, fratele său mai mic Bogdan, doamna Elisabeta Movilă și Samuel Korecki au fost prinși de turci. Prizonierii au fost duși la Constantinopol. Aici Elisabeta pentru a-și salva viața și fiii, este silită ca împreună cu ei să treacă la mahomedanism. La Constantinopol Alexandru Movilă s-a stins din viață.

Cuvinte cheie:

Moldova , istoria , domnitori

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1921
Populația:
3341 locuitori

Sîngereii Noi este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mărineşti și Sîngereii Noi. Satul Sîngereii Noi se află la distanța de 17 km de orașul Sîngerei și la 119 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 3341 de oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1921.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.