Mergi spre compartimentul: Istoria
19 iulie 2020, 10:00 Istoria views 10020
Cîte persoane au semnat petiția online pentru studierea Istoriei Moldovei în școli
19 iulie 2020, 10:00 Istoria views 10020

Cîte persoane au semnat petiția online pentru studierea Istoriei Moldovei în școli

Pînă acum au semnat 1507 de persoane.

Reamintim că o petiție online cu privire la redenumirea disciplinei "Istoria Românilor" în "Istoria Moldovei" a fost lansată recent.

Petiția pentru nediscriminare în denumirea istoriei naționale în Republica Moldova este adresată autorităților, în special Ministerului Educației.

"Cerem Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova să recunoască și să respecte dreptul tuturor naționalităților la o atitudine egală, non-discriminatorie, și, ca dovadă a acestui fapt, să elimine factorul specific unei singure etnii din denumirea cursului școlar de istorie națională. Propunem ca obiectul școlar sa fie redenumit în "Istoria Moldovei" sau orice altă denumire ce nu ar include elementul etnic", se arată în textul petiției.

Potrivit inițiatorilor, o asemenea denumire de diciplină (Istoria Românilor) școlară contravine atît convențiilor internaționale și europene, la care Republica Moldova este parte, cît și legislației naționale, unde nimerește sub definiția de segregare rasială. Potrivit lor, nicăieri în lume nu se mai întîlnesc asemenea formulări în programul școlar.

Cetățenii sînt îndemnați să acceseze linkul petitieonline.com pentru a semnat petiția.

Cuvinte cheie:

petiție , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
1062 locuitori

Bolţun este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Bolţun este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Nisporeni și la 72 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1062 de oameni. Bolțun a fost menționat documentar în anul 1489.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.