Mergi spre compartimentul: Istoria
29 mai 2019, 15:50 Istoria views 17474
Chișinăul în cadrele făcute de soldații germani (Foto)
29 mai 2019, 15:50 Istoria views 17474

Chișinăul în cadrele făcute de soldații germani (Foto)

Se întîmpla ca soldații să nu stea mult timp în anumite localităţi și nu au făcut o mulțime de fotografii, prin urmare există foarte puține albume foto extinse dedicate unui oraș sau unui sat.

De exemplu, cele 12 imagini prezentate mai jos au fost făcute de 7 soldați germani diferiți în diferite orașe și sate din Moldova, în perioada 1941-1944.

Pentru mulți, Chișinăul începea de la gară. Stația însăși în vara anului 1941 a fost destul de grav avariată, dar a fost rapid restaurată, deoarece a fost un obiect strategic. Fotografia este deja în stare bună, deci poate fi datată din 1942 pînă în prima jumătate a anului 1944.

August 1944. Un minut de odihnă în curtea actualului Muzeu de Istorie și Etnografie (fostul Muzeu al Istoriei Ţinutului). Această curte este situată mai aproape de strada actuală Şciusev.

Prizonierii de război sovietici sînt duşi undeva de-a lungul uneia dintre străzile Chișinăului.

Fotografiile prizonierilor de război se găsesc destul de des, ceea ce este natural – toată lumea este interesată să privească inamicul îndeaproape. Mai ales cînd este în siguranță. În următoarele două poze - deținuții sovietici de război din zona gării Chișinău.

Diverse evenimente au fost, de asemenea, interesante pentru soldații germani. În această fotografie, semnată în dos ca „Parada din Chișinău", putem vedea o mulțime de oameni și cîțiva clerici care merg pe stradă. Unul dintre preoți, în cele mai bogate straie, este Efrem Enachescu, Arhiepiscop interimar de Chișinău din 1938 pînă în 1944, iar în 1944 - și Mitropolitul Basarabiei. Din păcate, imaginea nu este datată.

Această fotografie a fost făcută în actualul Rîşcani din nordul Moldovei. Înainte de război, Rîşcanii au fost o colonie germană, iar majoritatea locuitorilor erau nemţi.

Următoarea imagine este semnată în dos de către soldatul german ca Ungheni. Nu putem fi siguri la suta de procente de acest lucru, deoarece următoarea imagine a aceluiași soldat a fost semnată incorect.

Fotografia de mai jos a fost semnată de soldat ca fiind făcută la Corneşti, dar aici vedem Oniţcanii – biserica Oniţcani se evidenţiază din plin. Numeroase orașe și sate au trecut, se pare, amestecate în capul soldatului, lucru care, mai tîrziu, s-a manifestat pe inscripții făcute din memorie.

Nu ezitau soldaţii să scoată aparatele de fotografiat în cazurile în care acestea trebuiau să trateze diferite aspecte ale vieții private a populației locale. Aici soldatul a fost interesat de o procesiune funerară, la Chișinău. El i-a dedicat două cadre.

Soldații au făcut poze şi din propriul cotidian. Autorul celor două poze anterioare cu procesiunea funerară a fotografiat cum îşi petrec o pauză colegii din Bender – au organizat un fel de joc sportiv pe una dintre străzi.

Sursa: locals.md

Cuvinte cheie:

fotografie , istoria , soldaţi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
1037 locuitori

Orac este un sat şi comună din raionul Leova. Orac este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Leova și la 77 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1037 de oameni. Satul Orac a fost menționat documentar în anul 1830.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.