Mergi spre compartimentul: Istoria
04 iunie 2015, 11:47 Istoria views 15164
04 iunie 2015, 11:47 Istoria views 15164

Inelele arborilor japonezi ascundeau raze cosmice din secolul VIII


Foto: pihtahvoya.ru 

Urmele lăsate de radiaţia emisă de un eveniment cosmic misterios - produs în anul 774 sau 775 e.n. - au fost descoperite în inelele unor trunchiuri de arbori de către cercetătorii japonezi, care nu au putut însă să găsească o explicaţie satisfăcătoare pentru acest fenomen, informează lematin.ch.

Cercetătorul Fusa Miyake şi colegii săi de la Universitatea din Nagoya (Japonia) au analizat urmele de carbon 14 (o varietate radioactivă de carbon care se formează atunci cînd razele cosmice traversează atomii din atmosfera terestră) prezente în inelele de creştere a doi cedri din Japonia (Cryptomeria japonica).

În inelele celor doi arbori care corespundeau anilor 774 şi 775 e.n., savanţii niponi au descoperit o creştere puternică şi rapidă a concentraţiei de carbon 14, de circa 1,2%. O astfel de creştere este de 20 de ori mai mare faţă de variaţiile atribuite fluctuaţiei activităţii solare, au explicat cercetătorii japonezi, al căror studiu a fost publicat, duminică, în revista Nature.

Fenomenul aflat la originea acestui "vîrf" al concentraţiei de carbon 14 în anul 775 e.n. "nu a putut fi localizat într-o zonă unică", întrucît el corespunde cu rezultatele altor măsurători - mai puţin precise însă în privinţa datării - deja realizate pe arbori din America de Nord şi din Europa. Aceste măsurători au evidenţiat o creştere a concentraţiei de carbon 14 de circa 7,2% pe parcursul unui interval de zece ani (775 - 785 e.n.).

"Pentru a produce o astfel de cantitate de carbon 14 în atmosfera terestră a anului 775 e.n., intensitatea razelor cosmice a trebuit să crească considerabil", au precizat savanţii niponi. Însă sursa acestui fenomen nu poate fi descifrată în ciclul activităţii solare, de o durată medie de 11 ani, a cărui amplitudine asupra carbonului 14 este mult mai mică (de circa 0,3%) în comparaţie cu cea descoperită în inelele arborilor din Japonia.

"Doar două fenomene cunoscute pînă în prezent ar fi putut schimba intensitatea razelor cosmice pe parcursul unui singur an: explozia unei supernove sau o furtună de protoni" ce a izbucnit cu ocazia unei erupţii solare masive, consideră autorii studiului.

Însă niciunul dintre aceste două fenomene nu a fost vreodată înregistrat pe Terra şi, presupunînd că cel puţin unul dintre ele s-a produs într-adevăr, nu au lăsat nicio urmă doveditoare, au adăugat specialiştii japonezi. "În stadiul actual al cunoştinţelor noastre ştiinţifice, nu putem să precizăm cauzele acestui eveniment", au afirmat în concluzie oamenii de ştiinţă niponi.

Cuvinte cheie:

istoria , cosmos , Japonia , plante

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1666
Populația:
728 locuitori

Floreşti este un sat din cadrul comunei Buciumeni, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 728 de oameni. Satul Florești a fost menționat documentar în anul 1666.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.