Mergi spre compartimentul: Istoria
06 iulie 2023, 16:00 Istoria views 23042
06 iulie 2023, 16:00 Istoria views 23042

Episcopia moldovenească de la Rădăuți la 610 ani (Foto)

Astăzi, 6 iulie 2022, comemorăm 610 ani de la prima menţiune documentară a episcopiei Rădăuților (1413) care a fost întemeiată pe timpul domniei lui Alexandru cel Bun.

Reședința episcopală se afla în biserica Sfîntul Nicolae, prima construcție religioasa de piatră din Moldova păstrată în forma ei originală. A fost ctitorită în jurul anilor 1360 de voievodul Bogdan I (1359-1365), drept mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru izbînda în luptele pentru constituirea statului liber și independent Moldova.

În biserică sînt înmormîntați domnitorii Moldovei și membrii familiilor domnitoare pînă în timpul lui Alexandru cel Bun. Locașul, sfințit în 1364, avea să fie necropola domnitorilor moldoveni Bogdan I, Lațcu, Ștefan I, Roman I, Bogdan, fratele lui Alexandru cel Bun, și Bogdan, fiul lui Alexandru cel Bun. În pronaosul bisericii se află 3 morminte: al Doamnei Stana, soția lui Bogdan al III-lea și mama lui Ștefăniță Voda, și mormîntul Anastasiei, fiica lui Lațcu. Înaintea ușii pronaosului se găsește piatra de mormînt a episcopului Ioanichie, mort la 1504.

Biserica Sf. Nicolae din Rădăuţi - album foto

Cuvinte cheie:

Moldova , istoria , biserica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
90 locuitori

Alexandrovca este un sat din cadrul comunei Crasnîi Octeabri din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Camenca și la 175 km de Chișinău. Populaţia satului Alexandrovca alcătuia 90 de oameni în anul 2012. Satul Alexandrovca a fost întemeiat la mijlocul secolului XIX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.