Mergi spre compartimentul: Istoria
24 aprilie 2023, 11:00 Istoria views 23184
24 aprilie 2023, 11:00 Istoria views 23184

Bătălia de la Jiliște

Astăzi, 24 aprilie, comemorăm 449 ani de la bătălia de la Jiliște care a fost o confruntare pentru tronul Moldovei, între Ion Vodă cel Cumplit, Viteaz (1572 – 1574) şi Petru Şchiopul (1574 – 1579, 1582 – 1591), susţinut de fratele său, domnul muntean, Alexandru II Mircea. Mazilirea lui Ioan Vodă fusese anunțată de la 21 februarie 1574, iar Petru Șchiopul dorea să preia tronul Moldovei, primind învestitura din partea sultanului.

Răzvrătindu-se împotriva turcilor, domnitorul a cerut ajutor de la cazaci... Oastea turco-valahă înainta, aducîndu-l la tronul Moldovei pe Petru (Şchiopul). Oastea moldoveană condusă de Ion Vodă zdrobeşte (24.04.1574) armata turco-valahă - Bătălia în lupta de la Jilişte (lîngă Focşani).

În lupta care s-a dat la Jiliște cei doi fraţi din Valahia au scăpat cu greu, domnul muntean s-a retras la Tîrgul de Floci, iar Petru Șchiopul la Brăila, aşteptînd întăriri. Ioan vodă asediază Brăila, cucerind oraşul, dar fără cetate. „Pe urmă Ion Vodă a stăpînit şi cetatea Brăila, unde a tăiat turci de laolaltă (...) fără a lăsa un suflet viu dintr-înşii, apoi a mai luat de la turci Chilia şi Akkermanul, arzîndu-le”. Ameninţat din sud de turci, din răsărit de tătari, afurisit de boieri, Ion Vodă se retrage. „În această vreme dar Alexandru voievod adunînd oaste multă în Valahia şi venind asupra lui Vintilă Voievod Moldovanul l-au biruit în război şi l-au omorît”.

Această îndrăzneală a domnului mazilit întrece orice măsură, de aceea conducătorii otomani din zonă iniţiază o expediţie de pedepsire a acestuia.

Apoi a avut loc încăierarea oştilor turco-valaho-tătare cu moldovenii şi cazacii la Cahul (10.06.1574). „S-au încleştat în groaznic război, - scrie Manolaki Drăghici, - şi, în sfîrşit, tot Ion Voievod a biruit pre turci, omorînd o mulţime, dar fără folos i-a fost, că s-a trădat de către boieri în mîna turcilor pentru ura ce aveau asupra lui”. Sub presiunea armatelor turco-valaho-tătare, oastea moldo-cazacă se retrage spre Roşcani. Aici moldovenii sprijiniţi de cazacii hatmanului Svercevskii a fost încercuiţi de către turci, valahi şi tătari. Moldovenii şi cazacii, trădaţi de boierii moldoveni, au fost învinşi. Ion Vodă cel Viteaz a fost ucis cu bestialitate de turci.

B.P. Haşdeu, N.Iorga l-au numit „cel Cumplit” în chip admirativ: „straşnic”, „teribil” cu duşmanii Moldovei. C.Giurescu a şters orice nuanţă distonantă: l-a supranumit pe Ion Vodă – „cel Viteaz”.

Cuvinte cheie:

istoria , batalia , domnitori , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
890 locuitori

Paşcani este un sat şi comună din raionul Criuleni. Paşcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Criuleni și la 15 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 890 de oameni. Satul Paşcani a fost menționat documentar în anul 1495.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.