Mergi spre compartimentul: Istoria
19 octombrie 2016, 16:00 Istoria views 7465
În Moldova va fi deschis Memorialul și Muzeul Potiomkin
19 octombrie 2016, 16:00 Istoria views 7465

În Moldova va fi deschis Memorialul și Muzeul Potiomkin

Potiomkin a murit în apropierea satului Rădenii Vechi, Ungheni.

În această duminică s-au împlinit exact 225 de ani de la moartea Alteței Sale Regale Cneazului Imperiului Rus Grigori Potiomkin-Tavriceski. Potemkin a murit în apropierea satului Rădenii Vechi, Ungheni.

În această zi a vizitat satul Rădeni Vechi ambasadorul Federației Ruse în Moldova, Farid Muhametșin. El a inspectat Memorialul, de la locul morții lui Potiomkin, aflat în reconstrucție. Lucrările de restaurare sănt executate de Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Slavilor "Vece".

Potrivit președintelui "Vece" Nicolae Guțul, acest loc după deschiderea, programată pentru 19 noiembrie, ar trebui să devină unul dintre cele mai populare obiective turistice din Moldova.

"Potiomkin călătorea cu alaiul său de la Iași spre Nicolaev ca să urmeze o cură de lecuire. Dar, în a doua zi a călătoriei, el a ordonat să oprească în acest loc și cerîndu-și iertare de la toți, a murit", a povestit Guțul.

El a mulțumit Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova pentru sprijinul acordat la finanțarea reconstrucției complexului.

"Mijloace au parvenit de la diverse organizații și din diverse regiuni ale Rusiei", a menționat Guțul.

Muhametșin, la rîndul său, a comunicat că la deschiderea oficială a Memorialului vor sosi oaspeți de la Moscova, Sankt-Petersburg și regiunea Smolensk, unde s-a născut cneazul.

"De asemenea, vom organiza o conferință științifică dedicată personalităților istorice, care au stat la originea cooperării dintre Moldova și Rusia", a adăugat Muhametșin.

Dlui a reamintit că Ambasada și "Vece", nu pentru prima dată contribuie la păstrarea memoriei trecutului Rusiei și Moldovei în raionul Ungheni. Anul trecut, dar și în acest an în localitate au fost restaurate o serie de Memoriale ale Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Ambasadorul a subliniat importanța creării unui Muzeu a lui Potiomkin la Rădeni Vechi, un acord special în acest sens, fiind semnat duminică.

Potrivit spuselor lui Guțul, "la acest Muzeu vor fi păstrate cărți, multe cărți. De asemenea, special pentru Muzeu va fi creată reproducția tabloului "Moartea lui Potiomkin în stepele din Basarabiei".

Ne dorim să se întrevadă corelația dintre Memorial, Muzeu și rolul lui Potiomkin în istoria Moldovei. Periodicele, publicate de Potiomkin la Iași, povesteau despre cursul războaielor ruso-turce, opresiunea otomană în Moldova etc.", a povestit Guțul.

El a dat asigurări că Muzeul va fi deschis anul viitor, în baza școlii locale din satul Rădenii Vechi, precum și a propus ca în acest proiect să fie implicate și misiunile diplomatice ale Austriei, Germaniei și altor țări.

Pe parcursul carierei sale militare și politice Potiomkin a fost participant la Războaiele Ruso-turce, în rezultatul cărora a avut loc eliberarea treptată a Moldovei de opresiunea otomană. Timp de un an cneazul a fost conducătorul, de facto, al Principatului Moldovei. În această perioadă el a contribuit la publicarea ziarului "Curierul moldovenesc" în limba franceză – prima ediție periodică din țara noastră, precum și la dezvoltarea artei teatrale.

Sursa: moldovanews.md

Cuvinte cheie:

Memorial , muzeu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1894
Populația:
202 locuitori

Frumuşica este un sat din cadrul comunei Cazangic, raionul Leova. Localitatea Frumu;ica se află la distanța de 25 km de orașul Leova și la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 202 oameni. Satul Frumușica a fost atestat documentar în anul 1894.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.