Mergi spre compartimentul: Istoria
27 martie 2018, 16:50 Istoria views 11812
Ostalep: „1918” este un motiv în plus să ne cunoaștem istoria (Video)
27 martie 2018, 16:50 Istoria views 11812

Ostalep: „1918” este un motiv în plus să ne cunoaștem istoria (Video)

Reamintim, că pe 28 iunie 2016 a fost lansat un documentar istoric ce este un bun motiv pentru moldoveni de a studia mai aprofundat și a cunoaște istoria poporului din care provin dintr-o altă perspectivă decît cea din care este prezentată în manualele de istorie de astăzi. „1918" vine să aducă noi argumente și dovezi ca oamenii să cunoască ce s-a întîmplat în realitate cu trecutul nostru.

Autorul filmului, directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate (IDPS), Valeriu Ostalep, a hotărît să facă puțină lumină asupra istoriei neamului moldovenesc și să scoată la iveală dovezi și argumente neștiute pînă în prezent despre evenimentele care s-au produs în anul 1918. „Acest film demonstrează realitățile care au avut loc atunci și este încă un motiv să ne cunoaștem mai bine istoria. Este un film documentar, iar cei care îl vor urmări vor avea posibilitatea să analizeze mai detaliat evenimentele care au precedat anul 1918 și ceea ce a urmat. Scopul acestui film este de a atrage atenția asupra necesității de a cunoaște mai bine istoria țării noastre și noi, cei din acest stat, trebuie să fim inițiatorii și propagandiștii faptului ca în școli elevii să afle propria istorie, și nu cea a altor popoare", a declarat Valeriu Ostalep.

Asupra acestui film s-a lucrat aproximativ trei luni, timp în care au fost adunate toate materialele necesare. În imagini apare un istoric din România și unul din Republica Moldova, care relatează acele evenimente, o mare parte ocupînd-o documentele și dosarele istorice despre persoanele care și-au lăsat amprenta în acele vremuri.

La rîndul său, coautoarea filmului, jurnalista Elena Pahomova, a menționat că acest film este important în primul rînd pentru generația în creștere și pentru ea personal. Mai mult decît atît, ea a subliniat că se așteaptă la multă critică și învinovățiri din partea unora, însă pentru ea contează ca moldovenii să-și cunoască istoria adevărată.

„Este un film ce demonstrează faptul că la noi în Republica Moldova foarte puțin se cunoaște din istoria țării, inclusiv din anul 1918. Vom începe a progresa doar atunci cînd ne vom ști istoria", a menționat președintele Federației „Voievod", Nicolae Pascaru.

Cei prezenți la premieră au rămas încîntați în urma vizionării documentarului și speră că un public cît mai numeros va manifesta interes față de film, pentru a afla ceea ce fie s-a ascuns și nu s-a știut deloc pînă acum.

„Lucrul acesta demult trebuia început, deoarece materialul este foarte bine selectat și se contrapune materialelor care ajung în fața copiilor pe băncile școlii. Nu putem la infinit să ne mințim frații, copiii, nepoții. Trebuie să le oferim și acest gen de materiale, fără a le elimina pe cele de pînă acum, ca să aibă posibilitatea de a gîndi și a-și face concluzii", a conchis profesorul universitar Emil Ciobu.

Alina Popescu-Para

Cuvinte cheie:

Valeriu Ostalep , istoria , film , 1918 , unire

Comentarii

 (1)
  • #1 gigel Răspunde Citează selecţia
    Daca documentarul este un motiv in plus pentru a "cunoaste" istoria, nu inteleg de ce nu e in limba moldoveneasca. Destul de ciudat, toate istoriile care trebuiesc cunoscute si se propaga dinspre Est mereu sunt redactate in limba rusa si niciodata in limba nationala... Cui e adresat acest "documentar"?
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
1008 locuitori

Ferapontievca este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Ferapontievca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de municipiul Comrat și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 1008 oameni. Satul Ferapontievca a fost menționat documentar în anul 1830.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.