Mergi spre compartimentul: Istoria
23 noiembrie 2023, 11:30 Istoria views 23609
Ioan Nicoară Potcoavă – domn al Moldovei
23 noiembrie 2023, 11:30 Istoria views 23609

Ioan Nicoară Potcoavă – domn al Moldovei

Astăzi se împlinesc 451 de ani de la urcarea lui Ioan Nicoară Potcoavă pe tronul Moldovei. Fratele după mamă a lui Ion Vodă cel Viteaz (domnul Moldovei între 1572-1574),  Ioan Nicoară Potcoavă este cunoscut publicului larg datorită romanului lui M. Sadoveanu ce-i poartă numele. Deşi a stat pe tronul Moldovei o scurtă perioadă de timp (23 noiembrie - 28 decembrie 1577), datorită puternicei sale personalităţi, Ioan Nicoară Potcoavă a intrat în istorie ca un voievod de seamă.

El şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă printre cazacii zaporojeni în Ucraina, unde era cunoscut ca Ivan zis „Pidkova” („Potcoavă”). Această poreclă o datora extraordinarei sale puteri, graţie căreia era în stare să îndoaie sau chiar să rupă în mîini o potcoavă de fier, după cum consemneză şi Grigore Ureche. Cu sprijinul cazacilor zaporojeni Nicoară Potcoavă pătrunde în Moldova înfrînge oastea lui Petru Şchiopul și se încoronează ca domnitor al Moldovei la 23 noiembrie 1577. Însă turcii nu l-au recunoscut ca domn (Ion Potcoavă era pe jumătate armean și frate cu rebelul Ioan Vodă cel Viteaz) și i-au ridicat pe polonezi și munteni împotriva lui. Ioan Potcoavă s-a refugiat pe teritoriul Poloniei, însă, atras prin vicleşug într-o cursă a fost arestat de palatinul Podoliei. La insistența otomanilor el este adus la Liow, unde va fi judecat şi condamnat la moarte prin decapitare, „pentru stricarea păcii cu turcii”. Execuţia a avut loc la 16 iunie 1578, în piaţa centrală a Liowului, înaintea primăriei.

Peste aproape trei decenii, de la moartea sa, la Gdansk (important oraş şi port polonez de la Marea Baltică), oficialităţile locale au ridicat o statuie ce înfăţişa un luptător moldav, la picioarele căruia a fost aşezat capul său sculptat în piatră. Prin gestul lor, polonezii au cinstit, astfel, memoria viteazului voievod. Astăzi, o mică piaţă, din zona centrală a Lvovului (posibil chiar cea în care a avut loc execuţia sa), poartă numele „Ivan Pidkova”.

Cuvinte cheie:

istoria , domnitori

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1867
Populația:
448 locuitori

Dimitrova este un sat din cadrul comunei Cîietu, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Cantemir și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 448 de oameni. Satul Dimitrova a fost menționat documentar în anul 1867.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.