Mergi spre compartimentul: Istoria
21 noiembrie 2023, 12:30 Istoria views 21014
Iancu Sasul – un luteran pe tronul Moldovei
21 noiembrie 2023, 12:30 Istoria views 21014

Iancu Sasul – un luteran pe tronul Moldovei

Astăzi se împlinesc 444 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a lui Iancu Sasul.  El a domnit în Moldova în anii 1579-1582. Era fiul lui Petru Rareș și Ecaterina Weiss din Brașov. Gr. Ureche ne informează: „de naşterea sa sas, de lege luteran”. Aflînd din copilărie de la mama sa ca este fiu de domn, renunță la moștenire și pleacă la Constantinopol să-și încerce norocul în privința domniei. Aici,   s-a însurat cu o principesă din neamul împărătesc al Paleologilor și, profitînd de slaba situație a lui Petru Șchiopul din Moldova, se implică în lupta pentru domnie.

Acest venetic călător la tronul Moldovei, a continuat cu mare osîrdie moravurile tuturor străinilor oploşiţi aici – de a se căpătui, jecmănind populaţia, ca nişte vremelnici într-un teritoriu colonizat. Acest străin de limbă şi de credinţă a dovedit să împovăreze ţara cu noi biruri. A introdus un nou impozit – văcăritul (din 10 vite, una era luată bir), unul din cele mai grele. Toate acestea se întîmplau pentru a-și plăti datoriile și pentru a strînge o avere cît mai mare. Nemaiputînd răbda, sărăcimea s-a răsculat: răscoala ţăranilor di ţinutul Lăpuşna (1581). În vremea acestei domnii s-a înmulţit numărul moldovenilor, ce se stabileau „pe decindea (de aceea parte) de Nistru”, ne spune Gr. Ureche.

În politica externă Iancu Sasul s-a orientat spre Habsburgi, ceea ce i-a nemulțămit pe turci. Poarta hotărăște mazilirea și prinderea sa. Iancu fuge cu 100 de care cu avere, dintre care 40 numai cu bani, prin Polonia, pentru a se duce în Transilvania la moșiile cumpărate de curînd. Este însă prins, i se ia averea și este ucis la Liov, în septembrie 1582.

Cuvinte cheie:

Moldova , istoria , domnitori

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1634
Populația:
1607 locuitori

Drăsliceni este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Drăsliceni, Logănești și Ratuș. Satul Drăsliceni este situat la o distanță de 50 km de orașul Criuleni și la 18 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1607 oameni. Prima menţiune documentară a satului Drăsliceni datează din 5 martie 1634.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.