Mergi spre compartimentul: Istoria
01 iunie 2023, 14:30 Istoria views 94831
01 iunie 2023, 14:30 Istoria views 94831

Primele cărți tipărite în Moldova

În anul 1636 Varlaam, mitropolitul Moldovei, scria ţarului rus Mihail Fiodorovici, informîndu-l despre osîrdia sa de a tălmăci în limba moldovenească tîlcuirea evangheliei de mitropolitul Calist „... să o citească prin biserici întru povăţuirea credincioşilor moldoveni”. Totodată îl înştiinţa pe monarhul rus că „tălmăcirea este gata şi îi scrisă, rămînînd numai să fie dată la tipar...” Mitropolitul moldovan cere „ajutorinţă şi de la darnica voastră împărăţie pentru treaba aceasta”. Răspunsul ţarului a rămas necunoscut.

La rugămintea domnitorului Vasile Lupu, Frăţia Stavropighiei din Lvov, vestit centru de culturalizare, şi mitropolitul Kievului Petru Movilă ajută să se înfiinţeze la Iaşi prima tipografie din Moldova. Instalată la mănăstirea Trei Ierarhi din Iaşi, ctitorită de V. Lupu, tipografia condusă de trimisul lui P.Movilă, Sofronie Poceaţkii, la 1643 scoate la lumină prima tipăritură moldovenească numită Cazania lui Varlaam. Însă asprele vremi de atunci nu erau priincioase activităţii editoriale: tiparniţa de la Trei Ierarhi a funcţionat numai vreo trei decenii. Munca de tipărire va reîncepe în Moldova către sfîrşitul veacului al XVII-lea datorită grijii mitropolitului Dosoftei.

Pentru Moldova se tipăreau cărţi la Kiev, precum aflăm din prefaţa lui P. Movilă la Triodul în flori, dedicat fratelui său Moise Movilă la venirea acestuia la tronul Moldovei. Literatura religioasă în Moldova s-a afirmat şi a rămas în istorie, întîi de toate, prin scrierile mitropoliţilor Anastasie Crimca (1570-1629), Varlaam (1590-1657), Dosoftei (1624-1693).

Răspunzînd rugăminţilor „mitropolitului de Ţara Moldovei” Dosoftei, patriarhul Rusiei Ioachim trimite (1679) în Moldova o tiparniţă, cum era pe atunci - de lemn şi toate cele trebuincioase. Pe lîngă tiparniţă ierarhul moscovit mai trimite şi o scrisoare, unde-i dă apreciere cărturarului nostru - Dosoftei, numindu-l „ierarh înţelept”, „păstor cu minte aleasă”...

Cuvinte cheie:

carte , Moldova , istoria

Comentarii

 (1)
  • #3 emef Răspunde Citează selecţia
    Ce manipulare jegoasa dupa tipicul sitului moldovenist "moldovenii.md"! Cica "Pentru Moldova se tipăreau cărţi la Kiev"... Orice istoric sanatos la cap si la onoare academica ar sublinia in primul schimbul de literatura in spatiul unde se vorbea limba romana. Si in cazul dat e usor de observat ca in Moldova medievala sursele principale de tiparituri erau in Transilvania (unde tiparul -- in Sibiu (1529), Brasov (1539), Cluj (1550), Oradea (1565),  Alba Iulia (1567), Abrud (1569), (1580), Sebes (1582) -- s-a dezvoltat mult mai puternic, mai timpuriu si mai consistent decat in alte regiuni romanesti) si Muntenia (unde prima tiparnita, cea a lui Macarie in 1508, a functionat mai mult de 150 de ani inainte de cea "pre limba romeniască" a lui Varlaam in Moldova). In secolul 16, moldovenii isi procurau tipariturile in principal din Ardeal si Muntenia si circulatia literaturii in limba romana prin intemediul negustorilor si adunarilor preotesti in zona e bine documentata -- vezi de exemplu scrisoarea lui Lucas Hirscher catre judele Bistritei din 1582 care atesta vanzarea tipariturilor romanesti ale munteanului Coresi in Moldova, Tara Romaneasca si Ardeal.
    Altefel, ce sa zic? Ca intotdeauna, nivelul academic al propagandei moldoveniste de pe acest site e in perfecta concordie cu nivelul de prostie si nesimtire necesar pentru a consuma astfel de propaganda...          
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1932
Populația:
2236 locuitori

Pelivan este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pelivan și Cişmea. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Orhei și la 52 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2236 de oameni. Satul Pelivan a fost întemeiat în anul 1932.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.