Mergi spre compartimentul: Istoria
17 februarie 2024, 15:00 Istoria views 29690
Prima menţiune documentară a comisului în Moldova
17 februarie 2024, 15:00 Istoria views 29690

Prima menţiune documentară a comisului în Moldova

Acum 588 de ani, în Moldova este pentru prima oară atestat documentar comisul. În evul mediu comisul era dregătorul, care avea grijă de caii şi de grajdurile curţii domneşti, precum şi de aprovizionarea lor cu furaje. Comisul ținea evidenţa cailor, transporta caii trimişi de domn sultanului şi îl însoţea pe domn la ceremoniile în care erau prezenţi caii domneşti, administra braniştile domneşti (fîneţele) şi se mai ocupa cu supravegherea meşterilor potcovari şi rotari, procurarea de harnaşamente şi podoabe pentru cai şi transportarea prin ţară a oaspeţilor domneşti.

În subordinea comisului se afla un „vtori comis", un „treti comis" şi mai mulţi „comişei". Denumirea provine din limba latină şi a fost împrumutată din Bizanţ, prin filieră bulgară. Comisul a fost un mare dregător în secolul XV, apoi a decăzut ca importanţă dar şi-a păstrat atribuţiile.

Cuvinte cheie:

Moldova , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1659
Populația:
2867 locuitori

Ţînţăreni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ţînţăreni și Creţoaia. Satul Țînțăreni este situat la o distanță de 10 km de orașul Anenii Noi și la 33 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2867 de oameni. Prima atestare a satului Ţînţăreni a fost în 1659 (cu numele de Luțeni).

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.