Mergi spre compartimentul: Noi, moldovenii
08 ianuarie 2017, 15:00 Noi, moldovenii views 10818
08 ianuarie 2017, 15:00 Noi, moldovenii views 10818

Anul 2016: Evenimentele cu care se mîndrește Moldova

  

Echipa moldovenii.md a tins ca întotdeauna, pe întreg parcursul anului 2016, să dezvolte direcții și să ridice probleme, care ne ajută să ne afirmăm în calitate de comunitate etnică unitară, cea de moldoveni.

Am încercat, concomitent, să le transmitem compatrioților noștri percepția pozitivă a lumii înconjurătoare, să-i familiarizăm pe oamenii din diferite țări cu cultura moldovenească bogată şi străveche, să păstrăm patrimoniul cultural şi istoric al strămoșilor noștri, să contribuim la formarea imaginii pozitive a Republicii Moldova și a cetățenilor ei în întreaga lume.

Anul 2016 a fost unul special pentru noi. În anul 2016 www. moldovenii.md a împlinit 5 ani de la lansare. Cu această ocazie am realizat o serie de evenimente festive, am organizat concursuri pentru utilizatorii noștri. Prețuim fidelitatea și acea înaltă apreciere, de care s-a învrednicit site-ul, în acest sens, din partea vizitatorilor proiectului nostru.

Dorim să menționăm, în mod special, publicarea în anul 2016 a Dicționarului Ruso-moldo/român, editarea căruia a fost anunțată încă în anul 2011. Circa 7753091 de cititori de-ai noștri au luat cunoștință de DICȚIONAR, convingîndu-se din nou că cuvintele moldovenești nu sînt mai rele, ba chiar de multe ori sînt mai bune și mai laconice, decît cuvintele preluate din limbile străine, redînd esența a ceea ce vrem să transmitem. În legătură cu aceasta, dorim să atragem încă o dată atenția vizitatorilor site-lui www.moldovenii.md asupra următoarelor lucruri:

• Nu dorim în nici un mod să aducem dezbinare în societate (aceasta e divizată și fără noi), dar considerăm că e important ca în țara noastră toți acei antrenați în educarea generației în creștere, precum și politicienii din Moldova, care participă la formarea statului nostru suveran, să țină minte: "Tînărul stat moldovenesc, slab din punct de vedere economic și politic, are șanse de supraviețuire numai în cazul, în care va dezvolta propria identitate, întemeiată pe denumirea țării, a națiunii și a limbii − Moldova, moldoveni, limba moldovenească", cu respectarea deplină a drepturilor minorităților naționale și cu dezvoltarea bilingvismului moldo-rus. E timpul să ne scriem singuri istoria (și noi am întreprins o asemenea încercare), în baza căreia trebuie să educăm tineretul, ținînd minte cuvintele unuia dintre clasicii literaturii universale a secolului al XX-lea: "Acel care controlează trecutul, controlează viitorul, iar acel care controlează prezentul – controlează trecutul". Astăzi, nu noi ne controlăm trecutul și aceasta este cauza multora dintre necazurile noastre...

• Pentru înlesnirea folosirii dicționarului, am scos din el sensurile în plus, din punctul de vedere al alcătuitorilor, ale cuvintelor, care adesea sînt împrumutate din lexicul străin sau nu sînt folosite și nu există verosimilitatea restabilirii acestora în limba vorbită.

• Am făcut încercarea să atragem atenția compatrioților noștri asupra necesității restabilirii în memorie, ca apoi să reîntoarcem utilizarea în limbă a vechilor cuvinte moldovenești. Este posibil că nu am ținut cont de ceva, despre altceva am uitat. Posibil, vor fi depistate greșeli și inexactități. Vă rugăm să ne scrieți despre acestea, vom ține cont neapărat de propunerile și obiecțiile Dumneavoastră. Oricum, veți primi un răspuns.

Textul integral al prefeței, precum și dicționarul propriu-zis le puteți găsi urmînd link-ul.

Am continuat să adunăm artefacte și documente istorice despre civilizațiile străvechi din regiunea noastră, despre statul moldovenesc, informații despre patrimoniul cultural al moldovenilor, precum și al altor etnii din Republica Moldova.

Acum cititorii noștri pot lua cunoștință de exemplele falsificării istoriei și, în special, de documentele Cancelariei Valahiei, unde în original este scris despre Pămîntul Ungrovlah (denumirea țării Ungrovlahia), iar în traducere în limba română, în ediția Academiei Române de Științe din 1953, țara deja este numită „Țara Românească", și, de asemenea, pot fi găsite mențiuni cu privire la limba moldovenească în documentele Cancelariei Domnești.

Am completat bază unică de date: arhive video și foto, colecţii de documente istorice, informații despre orașele și satele Moldovei și multe altele.

Am continuat, de asemenea, ca și în anii precedenți, să atragem o atenție deosebită dialogului cu diaspora moldovenească de peste hotare, străduindu-ne să evidențiem realizările și doleanțele moldovenilor de peste tot din lume. În acest scop a fost lansat ciclul de emisiuni „Mîndriți-vă că sînteți moldoveni", dedicat diasporei moldovenești, de asemenea, am creat o nouă rubrică: magazine și restaurante moldovenești în străinătate.

Am continuat și alte cicluri de emisiuni: dedicate muzicii în filmul moldovenesc, precum și emisiuni dedicate omului tradiției, gîndirii și filosofiei sale. Aici ne-am propus să punem în discuție rolul marilor personalități moldovenești, problemele conceptuale și principiile, care-i sînt caracteristice omului tradiție și societății tradiționale.

Nu am lăsat fără atenție nici compartimentul "Copiilor". În anul 2016 am conceput o nouă rubrică "Internetul și copiii", adresată atît părinților, cît și copiilor. Prin intermediul acesteia, sperăm sa convingem noua generație să utilizeze în avantajul său cele mai bune realizări ale lumii moderne.

Creînd un nou subcompartiment "Meșterii populari ai Republicii Moldova" moldovenii.md și-a pus drept scop sprijinirea meșteșugurilor și a meșterilor populari, făcîndu-vă cunoștință cu ei și cu lucrările lor, oferindu-le tuturor posibilitatea de a achiziționa lucrările lor de la magazinul online al site-ului. În plus, în planurile de dezvoltare ale site-ului este crearea atelierelor meșteșugărești pentru toți doritorii, organizarea diferitelor evenimente, inclusiv, a atelierelor de creație etc.

Evenimente marcante ale istoriei țării noastre: culturale, ale diasporei, sportive etc. au fost reflectate, în mare măsură, în cadrul subcompartimentelor respective de la rubrica „Noutăți moldovenești".

Ne-am continuat călătoriile prin locurile pitorești ale patriei noastre, publicînd reportaje foto și video la compartimentul „Natura și turismul în Republica Moldova".

Multe dintre fotografii au fost publicate în cadrul noului compartiment „Moldografia" ,dar și la compartimentul „Biblioteca", precum și la subcompartimentul de știri „Rubrica autorilor-vizitatori".

Prietenii site-ului moldovenii.md ne-au bucurat cu articole, materiale foto și video, pe care le-au transmis spre publicare la adresa redacției.

Pentru ei a fost creat subcompartimentul de noutăți „Rubrica vizitatorilor-autori".

Analizînd știrile moldovenești, prezentate zilnic publicului, putem trage concluzia că anul 2016, care se scurge, va rămîne în amintirea locuitorilor Moldovei drept unul bogat în evenimente interesante și destul de importante, multe dintre acestea vor intra, cu siguranță, în istoria țării noastre și despre ele va vorbi în continuare nu doar o generație de moldoveni.

Echipa portalului moldovenii.md vă propune, stimați cititori, să ne amintim împreună de cele mai însemnate evenimente ale anului 2016, care ne-au adus multe bucurii și ne-au permis să ne mîndrim cu adevărat de Patria noastră, care nu este încă foarte bogata, dar care are un viitor măreț.

MEȘTEȘUGURI POPULARE

Măști   „Poeme țesute cu dor"   

Afaceri meșteşugăreşti practicate de femei  

 Prosoapele   Tîrgul de Covoare   

Meșterii populari ai Republicii Moldova   

"Albumul ornamentelor covoarelor moldovenești" 1912   

Expoziția dedicată vieții meșteșugarilor

Ie autentică   Festivalul Covorului moldovenesc   Festivalul Tînărului Meșteșugar

"Cocor"

SĂRBĂTORI

Mărțișor în Africa  

Mărțișor în Germania

Ziua Mondială a Justiţiei Sociale

Ziua Naţională de creare a spațiilor verzi

Ziua Internațională a Pădurilor

CINEMATOGRAFIA

Filmul lui Cobîleanschi   

Festivalul „ClassFest"

Emil Loteanu   "Anișoara"   

Gheorge Grîu

Alexeev Vitalii   Alexandru Braiman

„Lăutarii" – 45 ani  

Actor moldovean într-un film cu Brad Pitt

„Echipajul"   "Paparuda"   "1918"   "Moldova – republică a viței de vie"   Cetatea Tighina   

Chișinău, anul 1944

TEATRUL

Teatrul „Mihai Eminescu"

Putin l-a decorat pe Constantin Haret

„Ciuleandra" - 20 de ani

Teatrul "Eugene Ionesco"

Festival BITEI 2016

MUZICA

Cîștigătoare X Factor

Denis Maţuev la Chișinău

Ecaterina Caraman   

Constantin Moscovici - videoclip

Dj-ul moldovean   Carla's Dreams

Anna Odobescu   Eva Timuș

Rockul moldovenesc  

Colinde pentru Papa de la Roma

„Lăutarii" - 45 de ani   

Moldoveanca din clipul by Oleg Gazmanov & Tamara Gverdtsiteli

Valsul compozitorului Eugen Doga

BUCĂTĂRIA MOLDOVENEASCĂ DE PESTE HOTARE

Roma   Kazahstan   Paris

New York  Boston  Italia

Amsterdam   Ankara   

New York   Tokyo

TURISM

Dendrariu   Prutul   Sat între toltre

Călătoria de-a lungul rîului Nistru

Curchi şi Hirova   

Parcul orașului Edineț

Rîul Cubolta   Defileul Trinca

Toltrele Moldovei   

Pociumbeni și Druța

Cobani   Conacul Manuc Bei

Rîul Bîc   8 mănăstiri   Nistrul   Parcurile Chişinăului   Saharna   Rîurile Moldovei

Anotimpurile în Moldova   Florile orășenești   Miracolele Naslavcei    EcoDava

Brînzeni   Răutul   Bender   Grădina Botanică   Cetatea Soroca - Simbolul Turistic al anului 2016              

SPORT

Box   Înotătorul

Alexandru Gaţcan

Haltere   Powerlifting   Sambo

Kickboxing   Boxerul moldovean a luat titlul mondial

Antrenor în Dubai   Arcaşi

Dansatori   Para-karate   

Campionatul Moldovei la Box   Voievod

Emblemă a Federației Moldovenești de Fotbal

ISTORIA MOLDOVEI

Petru Movilă   Bătălia de la Baia

Petru Rareş   Moldova anilor 80

Bătălia de la Obertyn

Bătălia de la Lipnic

Afirmarea Mitropoliei Moldovei

Bătălia de la Războieni

Stema Moldovei istorice   Întîlnire istorică   Numele ţării

Porțile Principale ale Chiliei   Bătălia de la Soci   Cetatea Neamț

DIASPORA

„Crăiasa Zăpezilor" de la Praga

Pictor moldovean în Italia

Fabrica de spumante în Italia

Proiect de liderism al lui Michelle Obama

Bucătarul moldovean pentru Quentin Tarantino

Expoziția de picturi la Hollywood

Proiect fashion în Dubai   Recepţie la Biblioteca Congresului SUA

Tatiana Nogailîc   Artiști din R. Moldova, în Regatul Bahrain

Moldoveanca medic în Italia   Urmașii lui Ștefan

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1580
Populația:
509 locuitori

Bogdăneşti este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Grimeşti, Bezeda și Bogdăneşti. Satul Bogdăneşti este situat la o distanţă de 35 km de oraşul Briceni, la 27 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 250 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 509 oameni. Satul Bogdăneşti din ţinutul Hotin este atestat documentar între anii 1580-1581.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.