Imprimare

Prune uscate umplute cu nuci şi garnisite cu frişcă

Ingrediente:

•    2pahare de prune uscate,
•    1 1/3pahar de apă,
•    3 linguri de zahăr,
•    1pahar de nuci,
•    2-3 linguri de vin de desert sau 1lingură de cognac,
•    1 pahar de frişcă cu grăsimea 33% sau de smîntînă de casă,
•    0,5 pahar de zahăr tos sau zahăr (pentru frişcă).

Mod de preparare:

Spălaţi prunele uscate, opăriţi-le. Dacă prunele sînt prea uscate, lăsaţi-le în apă rece timp de 2 ore, apoi aduceţi-le la fierbere. Răciţi-le, scoateţi-le sîmburii şi umpleţi-le cu nuci prăjite. Puneţi-le într-un vas emailat. Fierbeţi un sirop din zahăr şi apă, turnaţi peste prunele uscate şi fierbeţi-le înăbuşit cu capac pînă se înmoaie. La sfîrşit se adaugă vinul sau coniacul. Se răceşte siropul împreună cu prunele. Se pun în vase de desert, se adaugă 1-2 linguri de sirop, se ornează cu frişcă bătută cu ajutorul sacului cofetarului cu forme zimţate.

Frişca răcită sau smîntîna se bat într-un vas curat cu ajutorul mixerului. Cînd frişca devine densă, cu un jet subţire se adaugă zahărul tos sau zahărul. Nu e bine să puneţi tot zahărul odată, ca să nu se lase frişca bătută. Urmăriţi în timp ce bateţi frişca dacă e gata, ca să nu o faceţi unt.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Basarabia”
bucatar-sef Lupu Veronica
or. Chisinau, str. Kiev, 16/1