18 aprilie 2024, 18:46 views 34472
Materiale din compartiment: Toate noutăţile | Galeria foto |

Ţibirica, raionul Călăraşi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
2431 locuitori

Ţibirica este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Satul are o suprafaţă de circa 1.77 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 8.75 km. Ţibirica este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Călărași și la 69 km de Chișinău. Satul Țibirica a fost menționat documentar în anul 1603.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2431 de oameni, dintre care 49.90% - bărbaţi și 50.10% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 99.84% - moldoveni, 0.12% - ucraineni, 0.04% - ruşi.

În satul Ţibirica au fost înregistrate 806 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.0 persoane.

[în sus]Istoria localitații

Satul Țibirica a fost menționat documentar în anul 1603. Despre înfiinţarea aşezării Ţibirica, există o legendă. Cîndva demult umbla prin părţile codrului o şatră de ţigani. Poposind într-un început de toamnă sub geana pădurii şi văzînd colinele de o frumuseţe rară, s-au aşezat cu traiul aici, ca să nu-i ajungă vînturile reci de iarnă. Dar într-o bună zi boierul a pornit să-şi controleze moşiile. Oprindu-se pe una din cele patru coline, dînsul văzu în vale ieşind o şuviţă de fum. Se porni într-acolo. Ajungînd la corturile ţiganilor, mai marele din ei se apropie de boier şi, după vechiul obicei, îngenunchind în faţa lui, îi spune, că s-au oploşit aici sub buza dealului, ferindu-se de vînturi reci. Boierul le ceru ca răsplată să-i lucreze pămîntul. Trecînd într-o zi boierul pe lîngă șatră cu fiică-sa aceasta coborî din trăsură să admire natura. La un moment dat o căţeluşă, pe nume Rica, se repezi spre fată. La strigătele ei unul din ţigani s-a repezit să salveze fata, strigînd în gură mare: „Ţibi, ţibi, ţibi, Rica!" Văzînd boierul, că fiica a fost salvată de muşcătură le-a poruncit ţiganilor să se aşeze cu traiul pentru totdeauna pe moşia lui. Iar mai tîrziu prin părţile acestea au început a veni şi alţi oameni. Așezarea a luat numele Ţibirica și dăinuie pînă în zilele noastre.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
194 locuitori

Salcia este un sat din cadrul comunei Botnăreşti, raionul Anenii Noi. Satul Salcia este situat la o distanță de 8 km de orașul Anenii Noi și la 40 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 194 de locuitori. Satul a fost înființat în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.