28 martie 2024, 17:55 views 34761
Materiale din compartiment: Toate noutăţile |

Chiştelniţa, raionul Teleneşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1698
Populația:
3394 locuitori

Chiştelniţa este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Satul are o suprafaţă de circa 3.26 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 8.59 km. Chiştelniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 35 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. Satul Chiştelniţa a fost menționat documentar în anul 1698 cu denumirea Hoimănești.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3394 de oameni, dintre care 50.68% - bărbaţi, iar 49.32% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului arată astfel: 99.41% - moldoveni, 0.18% - ucraineni, 0.18% - ruşi, 0.03% - găgăuzi, 0.03% - bulgari, 0.18% - alte etnii.

În satul Chiştelniţa au fost înregistrate 1071 de gospodării casnice la recensământul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.2 persoane.

[în sus]Istoria localitații

Satul Chiştelniţa a fost menționat documentar în anul 1698 cu denumirea Hoimănești. Este un sat vechi pe rîul Sagala. Chiştelniţa înseamnă loc mlăştinos, cu multe izvoare.

În preajma satului se află Mănăstirea Chiştelniţa (mănăstire de călugări în formare) cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Biserica Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil s-a construit în 1856, în mijlocul cimitirului din sat.

În perioada sovietică biserica a fost închisă si părasită. Grosimea pereţilor zidiţi din piatră este de jumatate de metru. Are o tindă mică, pătrată, deasupra căreia se înaţă turla clopotniţei.

În anul 1992 în jurul bisericii se infiinţează şi o şcoală de cîntareţi, iar din anul 1994 datează recunoaşterea oficială a mănăstirii.  După repararea vechii biserici de cimitir, s-a construit o mică biserică de iarnă închinată Sfîntului Mare Mucenic Pantelimon, lipită de biserica veche. În această biserică se poate intra prin tinda bisericii Sfinţii Arhangheli. Biserica are un plan dreptutunghiular, fără delimitări între pronaos si naos. În interior nu este pictată, pereţii fiind împodobiţi cu icoane.

După ce şcoala de cîntăreţi s-a mutat într-o altă localitate, în clădirea rămasă liberă se organizează stareţia şi cîteva chilii. Casa parohială a fost reparată şi se foloseşte ca trapeză. Biserica Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil este pictată în stil realist rusesc, precum multe alte biserici din secolele al XVIII-lea şi al XlX-lea.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1867
Populația:
448 locuitori

Dimitrova este un sat din cadrul comunei Cîietu, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Cantemir și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 448 de oameni. Satul Dimitrova a fost menționat documentar în anul 1867.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.