string(7) "library" string(8) "document"
1401
1832
940
1475
1307
1300
1812
82
1410
1200
5500
1466
514

Bătălia de la Jilişte (24 aprilie 1574)

Bătălia de la Jilişte a avut loc la 24 aprilie 1574 și a fost o confruntare pentru tronul Moldovei, între Ioan vodă „cel Cumplit” şi Petru Şchiopul, susţinut de fratele său, domnul Valahiei, Alexandru II Mircea.

Mazilirea lui Ioan vodă cauzată de refuzul de a plăti tributul otomanilor şi de uneltirile domnului muntean pentru a-l instala pe fratele său, Petru Șchiopul, pe tronul Moldovei a fost anunţată de Poartă încă în februarie1574, iar la 26 martie 1574 Petru Şchiopul a primit învestitura din partea sultanului.

Răzvrătindu-se împotriva turcilor Ioan vodă a reuşit să strîngă o armată de 20 000 de pedestraşi (formată din răzeşi, stăpîni de pămînt), 10 000 de călăreţi (steagurile boiereşti și de curteni) și solicită ajutor de la cazaci. La apelul domnului Moldovei răspunde hatmanul Swierczowski cu 1200 de cazaci.

Oastea turco-valahă înainta, aducîndu-l la tronul Moldovei pe Petru Şchiopul. În seara de 23 aprilie 1574 la Jilişte (la sud-est de Focşani) ea este atacată de avangarda oastei moldovene, condusă de marele vornic Dumbravă şi Swierczowski, care distruge în totalitate cei 400 de oșteni valahi. A doua zi dimineaţă, Ioan vodă îşi împarte oastea „în trei polcuri”, năvăleşte asupra duşmanilor pe care „i-au lovit cîndu ei dormiia fără grijă … şi multă moarte făcînd într-înşii” , scrie Grigore Ureche.

Cei doi fraţi, Petru Șchiopul și Alexandru II Mircea au scăpat cu greu, domnul muntean s-a retras la Tîrgul de Floci, iar Petru la Brăila, aşteptînd întăriri. Un corp de oaste, condus de vornicul Dumbravă, înaintează spre Bucureşti, unde-l instalează ca domn pe Vintilă Vodă (care a avut o domnie efemeră în aprilie – mai 1574). Ioan vodă asediază Brăila, cucerind oraşul, dar fără cetate. „Pe urmă Ion Vodă a stăpînit şi cetatea Brăila, unde a tăiat turci de laolaltă (...) fără a lăsa un suflet viu dintr-înşii, apoi a mai luat de la turci Chilia şi Akkermanul, arzîndu-le”. Ameninţat din sud de turci, din răsărit de tătari, afurisit de boieri, Ion Vodă se retrage. „În această vreme dar Alexandru voievod adunînd oaste multă în Valahia şi venind asupra lui Vintilă Voievod Moldovanul l-au biruit în război şi l-au omorît”.

O oaste otomană, venită să restabilească situaţia, este învinsă în Bugeac, oraşul Tighina este ars şi o altă oaste otomano-tătară este zdrobită la răsărit de Nistru. Această îndrăzneală a lui Ioan vodă, domn mazilit de Poartă, întrece orice măsură, de aceea conducătorii otomani din zonă iniţiază o expediţie de pedepsire a acestuia.