Dubăsari este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Dubăsari. Amplasat pe malul stîng al rîului Nistru, oraşul Dubăsari se află la o distanţă de 47 km de Chișinău. În anul 2004 populaţia oraşului constituia 23650 de locuitori. Satul Dubăsari, a cărui denumire vine de la vechiul cuvînt dubăsar (luntraş), este atestat de documente începînd cu anul 1523.
Citeşte mai departeSubiectul discuţiei |
Statistica subiectului |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
„Mama limbii românești”
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#21 CalinRomania 25 noiembrie 2011 | 20:40 Draga Gebeleizis -permite-mi sa "extrag" de aici ceva....."Eu nu separ moldovenii in moldoveni de la est sau vest, nord sau sud." -
#22 CalinRomania 25 noiembrie 2011 | 20:38 Draga Gebeleizis,#71......."
CalinRomania:Adica ,in cuvinte sarace imi spui ca Moldova de la est de Prut a fost (si este ? ) mai cu mot decat Moldova de la Vest de Prut
Stimate Calin aceasta este o deuctie facuta de tine. Eu nu separ moldovenii in moldoveni de la est sau vest, nord sau sud. Precizarile privind moldovenii de la est de Prut au fost facute pentru a explica lui IvI 100 cine suntem si de ce noi tinem mult la libertatea si independenta noastra - sentimente cu profunde radacini istorice -
#23 CalinRomania 25 noiembrie 2011 | 20:31 Citeşte mai departe -
#24 CalinRomania 25 noiembrie 2011 | 20:20 Draga Gebeleizis......#67...."#65,Important este ca moldovenii din toate colturile lumii sa nu uite ca sunt in primul rind copiii Moldovei, adica sunt moldoveni."
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Scuze dar m-ai facut sa ma amuz copios ! De unde si pana unde ai inteles tu ca vre-un moldovean a "uitat" ca este moldovean ?????................Totusi ma faci sa am mari dubii asupra unor chestii............Exista oare romani moldoveni (iti place sau nu ,pentru mine TOTI Moldovenii sunt Romani) care au uitat ca sunt moldoveni ??? Sau imi explici mai concret cum ar putea ei sa "uite" ca sunt moldoveni ???? Este exact asa cum un Orheian din Republica Moldova ar "uita" ca este orheian........fara sa uite ca este in acelasi timp si moldovean.............Cum ar fi posibil ???
-
#25 Gebeleizis 25 noiembrie 2011 | 13:21 CalinRomania: Adica ,in cuvinte sarace imi spui ca Moldova de la est de Prut a fost (si este ? ) mai cu mot decat Moldova de la Vest de Prut
Stimate Calin aceasta este o deuctie facuta de tine. Eu nu separ moldovenii in moldoveni de la est sau vest, nord sau sud. Precizarile privind moldovenii de la est de Prut au fost facute pentru a explica lui IvI 100 cine suntem si de ce noi tinem mult la libertatea si independenta noastra - sentimente cu profunde radacini istorice
-
#26 Gebeleizis 25 noiembrie 2011 | 12:56 #49 Nu a fost intimplator plasarea la 1812 a frontierei pe Prut:
1. este un obstacol natural
2. interfluviul Nistru-Prut un teritoriu de o importanta strategica in asigurarea accesului spre Balcani si Dunare
3. paralizarea si instituirea unui control real asupra statelor din regiune: controlind acest teritoriu controlau intreaga regiune etc.
-
#27 Gebeleizis 25 noiembrie 2011 | 12:39 lvl100: Chiar sunt curiosPentru ati satisface curiozitatea pot sa te informez: Basarabia nu este numele tarii mele. Este numele data de rusi Moldovei de Est, adica teritoriului care la 1812 a fost rupt statului Tara Moldovei. Bucovina tot este un nume dat de strainii (austieci) ce au rupt acest teritoriu din acelasi stat - Tara Moldovei. La 1859 din teritoriul Moldovei sub stapinirea Iasului se afla doar 40% din teritoriu istoric al Moldovei. Asa a fost sa se intimple ca moldovenii din nordul si estul Tarii Moldova sa-si piarda independenta statala la 1775 si 1812. Atunci cind acesti moldovenii si-au redobindit independenta (Moldova de est) ei nu puteam sa-si numeasca tara altfel decit asa cum s-a numit atunci cind erau independenti - Moldova.
-
#28 Gebeleizis 25 noiembrie 2011 | 12:06 lvl100:
Eminescu a invatat in BucovinaIarasi ma faci sa constat ca rupi unele idei din context si le interpretezi asa cum iti permite viziunea ta asupra lumii. REPET M.Eminescu s-a nasut in Tara Moldovei, a vazut si a inceput sa cunoasca lumea intr-un mediu moldovenesc, da a invatat in Bucovina - care tot este o parte a batrinei Moldova. Ce te deranjeaza? Faptul ca foarte multi originari din Moldova, moldoveni, au contribuit fundamental la crearea culturii si statului numit Romania? Este un adevar care nu poate fi contestat.
-
#29 Gebeleizis 25 noiembrie 2011 | 11:59 #65 Importan este ca moldovenii din toate colturile lumii sa nu uite ca sunt in primul rind copiii Moldovei, adica sunt moldoveni.
-
#30 admin 18 noiembrie 2011 | 9:45 Pentru iubitorii de bancuri cenzurate avem deschisă și o temă: Bancuri cu și despre moldoveni -
#31 CalinRomania 17 noiembrie 2011 | 23:30 Acest lucru,apartenenta la neamul romanesc in schimb moldovenii de la vest de Prut nu l-au uitat sau negat niciodata..........
-
#32 CalinRomania 17 noiembrie 2011 | 23:25 Citeşte mai departe -
#33 CalinRomania 17 noiembrie 2011 | 22:58 Citeşte mai departe -
#34 Corinna 17 noiembrie 2011 | 21:42 Cum se poate numi MOldova daca nu .. Moldova .. ideea e ca daca se rupe in 10 ( o parte la Ucraina, alta la Gagauzi si as amai departe ... care e mai in drept sa se numeasca Moldova? Intreb si eu .. ca sa nu tac! -
#35 lvl100 15 noiembrie 2011 | 20:58 Citeşte mai departe -
#36 lvl100 15 noiembrie 2011 | 19:57 Citeşte mai departe -
#37 CalinRomania 15 noiembrie 2011 | 2:16 Iata ,draga Gebeleizis ,ca graiul vorbit in Moldova NU este MAMA limbii litarare Romane, ci graiul vorbit in Muntenia ,totodata aceasta Limba Litarara Romana fiind rezultatul final al colaborarii unor oameni de cultura din TOATE provinciile romanesti,dintre care ,desigur,un loc de seama il ocupa oamenii de cultura din Moldova.
-
#38 CalinRomania 15 noiembrie 2011 | 2:02 Citeşte mai departe -
#39 CalinRomania 15 noiembrie 2011 | 2:01 Citeşte mai departe -
#40 CalinRomania 15 noiembrie 2011 | 1:57 Citeşte mai departe