Cigîrleni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Cigîrleni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Ialoveni și la 40 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2424 de oameni. Satul Cigîrleni a fost menționat documentar în anul 1569.
Citeşte mai departeSubiectul discuţiei |
Statistica subiectului |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Noi, moldovenii
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#861 ioanic 26 mai 2011 | 3:57 #228 Ba unirea va fi, dar nu asa cum si-o închipuie unii. Nu una șmechereasca, bazata pe nedreptate, discriminare, colonizare, stare excepționala sau de asediu cu deceniile, vasalitate etc., cum e in amintirile coloniale românești din Basarabia de pana la 1940. Ci una moderna, comunitara, europeana, dreapta, civilizata, in care fiecare din parți nu va avea alta cale decât sa respecte țara vecina, componenta egala a UE (indiferent de teritoriu si de populație). Daca nu va fi dreptate, R.Moldova (Basarabia ex-sovietica) e in stare sa fie "buturuga mica" care sa răstoarne carul României, intri-atât e de mare obida pe care a suferit-o pe nedrept si care unii o vor s-o perpetueze in continuare. NO PASSARAN! -
#862 CalinRomania 26 mai 2011 | 2:21 Si acelasi link........................http://www.unibuc.ro/CLASSICA/Xenopol-vol5/cap3.pdf...................................................IL RECOMAND TUTUROR CELOR CARE VOR SA CUNOASCA MAI BINE CE S-A INTAMPLAT LA 1812. nUMAI SA AIBA RABDARE SA CITEASCA TOT !!!
-
#863 CalinRomania 26 mai 2011 | 2:19 Draga ioanic..........am o rugaminte mare-mare .........legat de afirmatiile tale de la #224.
Iti dau un link-..........................................................http://www.unibuc.ro/CLASSICA/Xenopol-vol5/cap3.pdf.................. si te rog mult sa il accesezi dar mai ales.........SA AI RABDARE SA IL CITESTI. Este vorba despre un capitol din "Istoria romanilor din Dacia Traiana" A lui A.D. Xenopol-(moldovean de nastere -ca sa nu fie iarasi prea mari dubiile) considerat al doilea mare istoric al romanilor dupa Nicolae Iorga. Mai precis descrie amanuntit situatia atat a Valahiei dar si a Moldovei intre 1775 (pirderea Bucovinei) si 1812 (Pacea de la Bucuresti) si pierderea taritoriului dintre Prut si Nistru de catre Principatul Moldovei.
-
#864 CalinRomania 26 mai 2011 | 2:09 Salut burlakul,......"eu n-am nimic impotriva celor ce-si argumenteaza parerea,citesc cu placere ce scrie si ioanic si CalinRomania,s.a.eu in particular dupa propria analiza imi formez concluziile,fiecare e liber de asi forma concluziile,slava "Internetului";) "
........................................................................ma faci sa ma simt bine :)))) ............Iti multumesc de apreciere....:))))) Sper ca esti bine ! Esti o mare "figura !" Inca si acum rad si-mi aduc aminte cu mare placere de filozofia ta legata de "transformare " :))))
-
#865 burlakul 25 mai 2011 | 16:54 Citeşte mai departe -
#866 ioanic 25 mai 2011 | 15:54 Citeşte mai departe -
#867 calator 25 mai 2011 | 14:58 #226
nu dragule, tu ai parerile tale interesante. Ma refeream la alta persoana, la un postac. Daca citesti atent cum schimba vorba si denatureaza totul te vei convinge singur. Nu sari ca ars :). Si ultimele discutii aici erau tare interesante, poate ai putea sa le citesti si sa-ti dai cu parerea la ce a spus MihaiP. Mai invat si eu si voi ceva istorie, asta daca vreti. Nu vorbeam de unire. :) . Cum vezi ca ineva are dreptate, hop si tu cu unirea. Nu va fi unire niciodata, te-ai linistit ? :) -
#868 burlakul 25 mai 2011 | 13:52 #225desigur,ai perfecta dreptate si cei ce gindesc ca tine numai au dreptate...:)O GINDIRE MAI LIMITATA,MAI RAR...ca noi cei ce ne socotim moldoveni nici nu avem dreptul la propria gindire si alegere...asta ne spun nationalistii romani si cei rusi,de vreo citeva secole...nu merge si nici nu va fi acceptat asa cum cred ei,asta pina la urma tot noi MOLDOVENII hotarim cine sintem...daca va simtiti romani sau rusi,n-aveti decit,DAR SA NU UITATI--AICI A FOST,ESTE SI VA FI MOLDOVA!!!traiasca MOLDOVENII si restul pe linga noi;))P.S.calator, pe mine tot "p/u minciuni ma platesc";)),vezi forumul si observa cite verzi si uscate le-am scris pe forum:)))
-
#869 calator 25 mai 2011 | 13:11 #223
MihaiP, nu-ti bate capu cu ioanic, asta-i "postac" platit la numarul de cuvinte si minciuni, si dupa grai ii roman :). Iaca au ajuns si aci, ca doar suntem in perioada electorala, nu ? -
#870 ioanic 25 mai 2011 | 13:04 Citeşte mai departe -
#871 MihaiP 25 mai 2011 | 12:36 #222
Dar eu nu pledez pentru unire. Eu sunt din Romania. Din punctul meu de vedere voi, cetatenii Republicii Moldova aveti tara voastra si faceti ce vreti cu ea. Daca voi o sa vreti sa refacem Romania Mare, stiti unde ne gasiti.Pe mine ma deranjeaza doar deformarea istoriei si toate minciunile promovate de moldovenismul asta anti-romanesc. De asta comentez aici. -
#872 ioanic 25 mai 2011 | 12:18 Citeşte mai departe -
#873 MihaiP 25 mai 2011 | 11:35 #219
Am citat doar din documente scrise in limba romana, deci pentru care nu a fost nevoie de traducere.In plus, sunt documente extrem de importante, putem fi siguri ca au fost studiate de multe ori. Se gasesc si originalele, cei care au timpul si pregatirea pot sa le studieze. In cazul scrisorii lui Neacsu se gaseste se gaseste pe Internet fotografia originalului: -
#874 ioanic 25 mai 2011 | 10:54 In privința "unirii". Dorește cineva grabnic sa se unească - o poate face individual, depune actele, ia cetățenia, pașaportul, isi face repatrierea si se muta unde dorește - la mare, al munte, nu-l oprește nimeni. La fel e si din cealaltă parte. Impedimente nu sunt, case pustiite la prețul unui salariu din Italia - câte vrei, mai ales in partea nordica a R.Moldova. Care e problema? Sau problema e in dorința unor partide de a face "piar" pe seama acestui subiect, de a sustrage atenția de la alte probleme mult mai grave, din cauza cărora ar putea pierde alegerile sau fotoliile? Atunci lucrurile se cer limpezite, spuse clar, ca sa nu ne învrăjbim noi, frați si vecini, din cauza unor profitori. -
#875 ioanic 25 mai 2011 | 10:29 Citeşte mai departe -
#876 MihaiP 25 mai 2011 | 9:39 Mai ar fi un citat interesant, din "Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" a lui Dimitrie Cantemir, unde acesta foloseste "Tara Romaneasca" cu alt sens: "HRONICONA toată Ţara Româniască (carea apoi s-au împărţit în Moldova, Munteniască şi Ardealul) din descălecatul ei de la Traian, împăratului Râmului. Aşijderea pentru nume>re
carele are acmu. Şi pentru romanii carii de atuncea într-însa aşedzindu-să într-acéiaşi şi pănă acmu necontenit lăcuiesc." Asta intr-o lucrare scrisa pe la 1720. Interesant, nu?
-
#877 MihaiP 25 mai 2011 | 9:12 Citeşte mai departe -
#878 getodac 25 mai 2011 | 1:03 #215 Stimate MihaiP,
Eu cunosc documentele cancelariei Moldovei și Valahiei, care de la momentul constituirii lor și timp de aproape 300 de ani erau scrise în slavonă și vreau să va comunic anumite observații pe care le-am făcut. Astfel am constatat că în toate cazurile țara care în traducere românească se numește Țara Românească în originalul slavon se numește Valahia sau mai des Ugrovlahia. Acest lucru demonstrează că istoicii români încearcă să prezinte lucrurile dorite ca lucruri reale. Astfel de documente sunt numeroase. Dacă dispui de documente originale în care este menționat numele de Țara Românească pînă în secolul al 19 rog să le plasezi (anexezi) pe Forum.
-
#879 MihaiP 25 mai 2011 | 0:02 #214 Spune-mi te rog ce parte din asta nu e adevarata:"Tara Romaneasca a fost cunoscuta in documentele oficiale ca Valahia (sau Ungro-valahia), doar in cronicile romanesti apare ca "Tara Romaneasca""In orice caz, in literatura romana apare in nenumarate randuri numele "Tara Romaneasca". E usor de verificat ca nu incearca nimeni sa-l ascunda. Chiar pagina de pe ro.wikipedia.org este intitulata asa:http://ro.wikipedia.org/wiki/Țara_RomâneascăIn fine, tin sa iti aduc aminte un lucru care va place voua, moldovenistilor, sa-l repetati: ca Romania are doar 150 de ani. Pai Tara Romaneasca e atestata de pe la 1300 (chiar cu putin inaintea Moldovei). Asadar, si voi recunoasteti ca sunt tari diferite - cand aveti chef - dar puteti sustine si contrariul - cand propaganda cere asta.Frumos exemplu de dublugandit :) -
#880 nicoara 24 mai 2011 | 22:48 MihaiP: Apoi, e o confuzie rauvoitoare. Tara Romaneasca a fost cunoscuta in documentele oficiale ca Valahia (sau Ungro-valahia), doar in cronicile romanesti apare ca "Tara Romaneasca"
Stim noi aceste povesti, sa le spuneti copiilor la gradinita. Streinii o numeau asa cum le convenea lor, iar romanii o numeau Tara Romaneasca si faptul ca dupa 150 de ani voi inca va straduiti sa ascundeti acest nume, precum si sa diminuati numele de Moldova pina la o simpla denumire geografica arata adevaratele voastre intentii