27 november 2015, 17:46 views 11902
Materiale din compartiment: All news | Photo gallery | Video gallery |

Lacul de acumulare Costești Stînca. Anul 2015, seceta

Lacul de acumulare Costești, septembrie, 2010

Ceva mai devreme v-am povestit deja despre Lacul de Acumulare Costești de pe rîul Prut, iar mai tîrziu am tot completat albumul cu fotografii. Însă anumite circumstanțe ne-au forțat să ne întoarcem la cel de-al doilea ca mărime după cel de la Dubăsari lac de acumulare și sursa de energie pentru Centrala Hidroelectrică Costești-Stînca.

Recent, v-am povestit despre călătoria de-a lungul unuia dintre rîurile de dimensiuni mai mici din Moldova − Lăpușna, pe care am întreprins-o în septembrie 2015. Am rămas uimiți de cît de mult s-a mîlit rîul, iar pe alocuri uneori s-a uscat complet. Noi credem că o soartă similară au avut și alte rîuri mici din cauza secetei severe, care a lovit Moldova în acest an.

Lacul de acumulare, Costești, octombrie, 2015

Adunînd materiale pentru noi publicații în zonele din preajma toltrelor Prutului ne-am decis să vizităm și lacul nostru de acumulare îndrăgit. Vă reamintim că acesta constă din partea principală, cea a Prutului, și are un braț mare de-a lungul albiei rîului Ciuhur. Aceste locuri sînt deosebit de bogate în monumente naturale, despre multe dintre care v-am vorbit și, sperăm, vă vom mai povesti despre altele. Cum vă spuneam în timpul uneia dintre călătoriile noastre din octombrie 2015, am intrat prin orașul inginerilor – Costești, Rîșcani. Aici, de pe malul înalt din preajma Postului de grăniceri se deschide o vedere spectaculoasă spre bazinul acvatic atît de-a lungul rîului Prut, cît și de-a lungul albiei Ciuhurului. Iar tabloul care ne-a apărut în fața ochilor ne-a uimit foarte mult.

Pentru prima dată pe parcursul a mai multor ani în care am tot vizitat aceste locuri, am văzut un nivel atît de scăzut al apei și crestele toltrelor care se înalță din apă dezgolite, oglinda lacului reducîndu-se drastic, iar promontoriile lungi în locurile meandrelor Ciuhurului ieșind și ele la suprafață. Dar, de fapt, noi am fost în măsură să evaluăm nivelul scăderii apei în preajma podului plutitor din apropierea satului Duruitoarea Nouă. Aici se vedea evident că nivelul apei a scăzut cu aproximativ 7-8 metri.

Brațul Ciuhurului lacului de acumulare în preajma satului Văratic, iunie 2014

Podul plutitor vechi, de obicei, ancorat la doc, se afla pe fundul lacului care s-a golit de apă. Mergînd în continuare de-a lungul malului brațului Ciuhurului și a lacului de acumulare, în special, în apropiere de satul Văratic, am văzut lacul complet părăginit și albia dezgolită a Ciuhurului. Acest lucru se datorează faptului că partea dată a lacului de acumulare e mai puțin adîncă, decît cea a Prutului la Costești. Surprinzător, însuși rîul Ciuhur și-a continuat „alergarea" în întîmpinarea Prutului, deși s-a mîlit extrem de tare. S-a dovedit a fi „viu" și pîrîul Văratic, care se revarsă în Ciuhur. Deci, cauza mîlirii lacului de acumulare a devenit scăderea bruscă a nivelului apei în rîul Prut. Anume din acest motiv a fost oprită Centrala Hidroelectrică, lucru care nu s-a mai întîmplat de mulți ani. Firește, a scăzut brusc debitul apei mai jos de barajul Centralei Hidroelectrice.

Brațul Ciuhurului lacului de acumulare în preajma satului Văratic, octombrie 2015

Toate cele văzute ne-au și făcut să vă povestim despre acest eveniment și să vă arătăm întreg tabloul în fotografii. În afară de albumul foto, completăm publicația noastră și cu un mic slideshow video cu fotografii în rezoluție mai mare. Ne luăm acum rămas bun de la dvs. în speranța unor noi întîlniri pe întinderile Moldovei noastre dragi.

Lacul de acumulare Costești Stînca. Anul 2015, seceta - album foto

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1964
Populația:
720 locuitori

Grădiniţa este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Grădiniţa și Leuntea. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Căușeni și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 720 de oameni. Satul Grădinița a fost înființat în anul 1964.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.