15 november 2010, 12:17 views 17519
Materiale din compartiment: Photo gallery |

Preistoria cinematografiei

    Cadrul din film "5 ani RASSM" 1929

Cinematografia moldovenească era cea mai tînără dintre cinematografiile naţionale ale fostelor republici din URSS. Oficial, studioul de filme documentare a fost deschis la Chișinău în anul 1952, însă, filmările în acest ţinut au fost efectuate periodic, începînd cu sfîrşitul secolului al XIX-lea.

În noiembrie 1897, la Chișinău a sosit reprezentantul fraţilor Lumiere — operatorul de cinema Felix Mesghish, care a şi filmat pe acest meleag primele sale pelicule, pe care le-a demonstrat la sediul Sălii Nobilimii de la Chișinău; care se afla acolo, unde e cinematograful „Patria” astăzi.

Ulterior operatorii francezi de la firma „Pate”, au vizitat nu o dată fosta gubernie a Imperiului rus — Basarabia, unde filmau subiecte pentru revista cinematografică „Pate-journal”, iar în anul 1910 tot ei au filmat un documentar de scurt metraj „Pe Nistru”.

Pînă în zilele noastre s-au păstrat cîteva subiecte de cronică cinematografică de la începutul secolului al XX-lea: sosirea la Chișinău a ţarului Nicolai al II-lea la inaugurarea monumentului lui Alexandru II şi o serie de subiecte filmate de operatorii militari în timpul războiului civil din Rusia (1918-1920), iar aceste documente au fost montate şi s-a realizat filmul documentar „Pe frontul Basarabean” (1919).

Tot operatorii militari au filmat şi cîteva subiecte istorice, printre care „Intrarea trupelor române în Chișinău” în ianuarie 1918. Toate aceste subiecte de o mare valoare istorică se păstrează astăzi la Arhiva Naţională de Documente foto şi video (filme) din Republica Moldova.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1820
Populația:
708 locuitori

Sloveanca este un sat din cadrul comunei Bălăşeşti, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Sîngerei și la 121 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 708 oameni. Satul Sloveanca a fost menționat documentar în anul 1820.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.