Materiale din compartiment: Photo gallery |

Verbețchi Eugeniu

S-a născut la 4 octombrie 1936 în satul Mocra, Moldova.

În anul 1955 absolveşte Colegiul de Muzică de la Chișinău, clasa profesorului N. Iordatie, apoi în 1961 ‒ Conservatorul de Stat, clasa profesorului V. Povzun, iar în anul 1965 ‒ magistratura la Conservatorul «Rimski-Korsakov» din Leningrad, la profesorii W. Gensler și V. Krasavina. A participat la diverse concursuri de interpreți, devenind laureat.

Pe parcursul anilor 1957-1982 a fost solist al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii din Moldova. În anul 1961 îşi începe activitatea pedagogică la Conservatorul din Chișinău, mai întîi în calitate de lector, apoi începînd din anul 1977 în calitate de conferenţiar, iar din 1982 în calitate de profesor, avînd gradul ştiinţific de doctor în ştiinţe muzicale. Timp de mai mulți ani dînsul a condus Catedra „instrumente de suflat", educînd mai multe generații de studenți talentați.

Eugeniu Verbeţchi a citit prelegerile sale muzicale în diferite țări ale lumii. În perioada anilor 1974-1977 a fost trimis în Cuba cu scopul de a oferi ajutor metodic muzicienilor din Havana. În anul 1977 a consiliat profesorii-instrumentişti „la instrumentele de suflat" din orașul bulgar Plovdiv. În anul 1984, a ţinut lecţii în faţa ascultătorilor din oraşul Grenoble din Franța.

Mulţi compozitori îi încredinţau lui E. Verbeţchi interpretarea în premieră a operelor sale. Printre aceştia se numărau: B. Dubosarschi ‒ Sonata pentru clarinet și violoncel, V. Poliakov ‒ Scherzzino, V. Rotaru ‒ Romanţă. Verbeţchi a evoluat cu diverse ansambluri, adesea maestrul evolua în calitate de clarinetist-solist cu Orchestra Simfonică din Moldova.

A lucrat asupra cultivării clarinetului ca a unuia dintre instrumentele de bază ale orchestrei de cameră.

De-a lungul întregii sale carierei artistice a înregistrat la Radioul Național creaţii în propria interpretare.

E. Verbeţchi este autorul unei serii de lucrări metodologice valoroase destinate educării tinerilor interpreţi la instrumentele de suflat: „Etapa de iniţiere a instrumentiştilor clarinetişti", „Despre respiraţie la instrumentele de suflat", „Lucrarea individuală a studentului asupra repertoriului de studiu" și multe altele.

S-a stins din viaţă la 22 mai 2007 în oraşul Chişinău.

Premii şi titluri:

  • 1963 ‒ Laureat al Concursului republican (Chişinău),
  • 1963 ‒ Laureat al Concursului Unional (Leningrad),
  • 1967 ‒ Titlul onorific Artist Emerit al RSSM,
  • 1991 ‒ Artist al Poporului Republicii Moldova.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1769
Populația:
12300 locuitori

Slobozia este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea este situată pe malul stîng al Nistrului la o distanță de 12 km de municipiul Tiraspol și la 88 km de Chișinău. Conform recensămîntului din 2004 orașul avea o populație de 12 300 locuitori. Orașul Slobozia a fost menționat documentar în anul 1769.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.