Materiale din compartiment: Photo gallery | Video gallery |

Lunchevici Serghei

Născut la 29 aprilie 1934 la Chișinău într-o familie de slujbaşi. Muzica o sorbea cu nesaţ de mic de la radio, iar cînd în oraş venea vreo trupă de lăutari părinţii ştiau, unde să-l găsească. La şase ani era deja hotărît să devină muzician. În anul 1941 familia Lunchevici a fost deportată în Siberia, după război familia se întoarce la Chișinău, fără capul familiei, care rămăsese să-şi ispăşească pedeapsa.

Serghei începe să studieze vioara cu profesorul Vilic. Apoi, în anul 1953 absolveşte Şcoala medie de muzică, clasa lui G. Gerşfeld. De pe băncile şcolii compunea pe ascuns muzică. În anul 1957 S. Lunchevici absolveşte Conservatorul de la Chișinău, Facultatea „vioară" − clasa profesorului I. Dailis, iar în anul 1958 ‒ Facultatea „dirijat coral şi compoziţie", clasa profesorului B. Miliutin.

Cariera scenică şi-o începe încă în anii studenţiei, din 1955-1956 ‒ este violonist al Orchestrei simfonice a Filarmonicii de la Chișinău; apoi prim-violonist al Orchestrei de muzică populară „Fluieraş" a Filarmonicii de la Chișinău (1957), iar din 1958 şi pînă în 1995 dirijor şi director artistic al aceleiaşi orchestre, înlocuindu-l pe D. Fedov.

S. Lunchevici a fost cel mai tînăr artist distins cu titlul Artist Emerit al Republicii Moldova, primind titlul la numai 25 de ani.

Pe tot parcursul vieţii sale a cules cîntece folclorice moldovenești de prin satele Moldovei. A făcut aranjamente muzicale pentru orchestră a cîntecelor populare, a compus muzică, inclusiv şi pentru filme. Din anul 1967 s-a produs şi în filme artistice în calitate de actor. A realizat nenumărate turnee artistice internaționale, fiind apreciat şi cunoscut pentru concertele sale inegalabile, care ajungeau la sufletele oamenilor, oferindu-le adevărate sărbători. Dînsul a avut faima „ultimului mare lăutar" din cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea.

A colaborat cu mulţi dintre interpreții autohtoni: Tamara Ciobanu, Valentin Golomoz, Nicolae Sulac, Maria Bieșu, Gheorghe Banariuc ș. m. a.

Pentru succesele sale remarcabile în domeniul muzicii i-au fost oferite principale distincții al republicii:

  • 1960 ‒ titlul onorific Maestru în Artă din R.S.S.M.
  • 1966 ‒ Artist al Poporului din R.S.S.M.
  • 1967 ‒Premiul de Stat al R.S.S.M.
  • 1976 ‒ Artist al poporului din U.R.S.S.
  • 1993 ‒ Ordinul Republicii.

S-a stins din viață la 15 august 1995 la Chișinău şi a fost înmormîntat la Cimitirul Central Armenesc.

Din anul 2003 prin Decret de Stat, Filarmonica Naționala poartă numele lui Serghei Lunchevici.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1886
Populația:
981 locuitori

Popovca este un sat din cadrul comunei Natalievca, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Fălești și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 981 de oameni. Satul Popovca a fost menționat documentar în anul 1886.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.