Morari Natalia

Natalia Morari – jurnalistă, activist social.

S-a născut la 12 ianuarie 1984, în orașul Hîncești, Republica Moldova, într-o familie de moldoveni. Părinții ei au divorțat, cînd era în clasa a șasea, după care se mută cu fratele și mama la Chișinău. A învățat la o școală simplă de la Ciocana, pînă profesoara ei de fizică i-a descoperit talentul și a îndemnat-o să meargă la Liceul „Gaudeamus". Astfel este admisă la profilul real (fizică şi matematică), pe care-l absolveşte cu succes. I-a plăcut să învețe, a fost ani la rînd premiantă a olimpiadelor municipale și naționale, prieteni avea mai mulți printre băieți, fiind „fiică a regimentului" și iniţiatoarea multor şotii.

În clasa a 12 participă la un concurs internațional de la Moscova, cu o lucrare despre influența hipnozei asupra tinerilor, în special, în domeniul publicității. Rămîne fascinată de oraș, dar, mai ales, de Universitatea „M. Lomonosov". Astfel, în anul 2002 susţine 4 examene de admitere şi reuşeşte, alege Facultatea de Sociologie. S-a implicat activ în diverse proiecte civile, a fost cofondatoarea mai multor proiecte, inclusiv, de combatere a corupției în universități: „Demokraticeskaia Alternativa". În anul 2005 devine membră a celui mai mare ONG din Rusia, „Otkrîtaia Rossia", înfiinţat de fundaţia lui Hodorkovski, fiind coordonatoare a proiectului Şcolilor politice din 27 de regiuni ale Rusiei.

Deşi nu avea studii în jurnalism a fost invitată să-și încerce puterile în jurnalistică la cunoscuta revistă „The News Times", i-au fost încredințate investigațiile jurnalistice, în anul 2007 realizează mai multe investigații privind schemele de spălare a banilor din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB-ului) rusesc, despre uciderea fostului vicepreședinte al Băncii Naționale a Rusiei, Andrei Kozlov.

Investigația, care a devenit și ultima din relativ scurta ei carieră în Rusia, despre spălările de bani în timpul campaniei din anul 2007 a supărat rău autoritățile rusești, care au expulzat-o din țară. Mulți jurnaliști din Rusia au susținut-o, manifestînd împotriva expulzării sale.

A continuat să lucreze la „The News Times" şi pentru că nu avea posibilitatea să continue cu investigaţiile, s-a specializat pe relații internaționale. A mai realizat însă o investigație în Reykjavík, Islanda, referitor la un credit rusesc mare. A intervievat o serie de prime persoane din diferite state, printre care: Saakașvili, regele Suediei, prim-ministrul Norvegiei, fostul șef al ONU, Kofi Annan, activînd în calitate de corespondent special al revistei, pînă în anul 2009.

I s-a propus să lucreze la Europa Liberă, să scrie editorialul în rusă la Chișinău și în engleză pentru Praga, astfel se întoarce în ţară. În anii 2008-2009 a condus fondul «Think Moldova».

Din 2010-2012 a activat în calitate de prezentatoare a diferitor emisiuni de la canalul privat de televiziune Publika TV.

Din 2013 pînă în decembrie 2014, împreună cu Igor Boțan, moderează emisiunea „Politica", de la canalul TV7, în martie 2015 reluîndu-se difuzarea emisiunii. Tot din martie 2015 e prezentatoarea emisiunii „INTERPOL", realizează interviuri politice. Are reputația unui jurnalist adevărat, care se respectă pe sine, meseria pe care o face, poporul și țara sa.

În anul 2014 Natalia Morari a fost declarată Jurnalistul TV al anului, alături de Speranța State de la Pro TV Chișinău, la Gala Premiilor „Jurnaliștii anului – 2014", ediția a XX-a, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
26 locuitori

Sadchi este un sat din cadrul comunei Caterinovca din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Camenca și la 123 km de Chișinău. Populaţia satului Sadchi alcătuia 26 de oameni în anul 2011. Satul Sadchi a fost înființat în anul 1924.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.