Materiale din compartiment: Photo gallery |

Aga Ludmila

Ludmila Aga – solistă de operă, soprană. 

Liudmila Aga s-a născut la Chișinău. În 1967, ea a absolvit școala medie, iar în perioada1967- august 1971 a lucrat ca laborantă la Institutul de Zoologie al Academiei de Științe a RSSM.

La mijlocul anilor '60, Aga a început să desfășoare o activitate artistică pe lîngă Casa de tineret din Chișinău. A participat la cvartetul vocal "Liudmila" sub conducerea compozitorului A. P. Luxemburg, unde a evoluat sub numele de fată Lizogubova. În același timp, cvartetul "Ludmila" a trecut etapa de preselecție televizată din US și a obținut dreptul de a reprezenta Moldova în finala concursului "Alo, căutăm talente!" ("АЛЛО, МЫ ИЩЕМ ТАЛАНТЫ") care a avut loc la Moscova.

În 1971-1977 a studiat la Institutul de Arte G. Musicescu din Chișinău la Catedra vocală a Facultății de canto. Învățătorul ei a fost profesorul N. G. Chiosa, "nepotul creativ" al celebrului maestru italian Antonio Cottogni. Fiind student în anul patru, în toamna anului 1975, L. Aga a fost invitată să lucreze la Teatrul de stat de Operă și Balet din Moldova pentru a participa la spectacolul "Dragonul" al compozitorului moldovean Eduard Lazarev. La Opera Națională, L. Aga continuă să lucreze ca solistă de operă pînă în prezent.

Repertoriul său cuprinde circa 40 de partituri din operele clasicilor mondiali, precum și lucrări vocal-simfonice ale clasicilor ruși și străini, ale compozitorilor moldoveni sovietici și moderni.

Din repertoriul ei:

P. I. Ceaikovski "Dama de pică" - Liza

P. I. Ceaikovski "Evghini Oneghin" - Tatiana

P. I. Ceaikovski "Iolanta" – Iolanta

A.Brodin "Cneazul Igor" - Iaroslavna

K. Molceanov "Zori aici sînt liniștiți" - Jenika

C. Prokofiev "Logodna în mănăstire" - Clara

E. Lazarev "Dragon" - Elza

Z. Tkaci "Capra cu trei iezi" – un ied

S. Cortez "Mama Curaj" - Catrin

J.Verdi "Bal mascat" - Amelia

J.Verdi "Aida" - Aida

J.Verdi "Trubadurul" - Leonora

J.Verdi "Puterea Destinului" - Leonora

J.Verdi "Traviata" – Violetta

J.Puccini "Dorul" - Dorul

J.Verdi "Othello" - Desdemona

J.Verdi "Nabucco" - Fenena

J.Puccini "Madame Butterfly" - Chio-Chio-San

J.Puccini "Boemia" - Mimi

J.Puccini "Turandot" - Liu

R. Leoncavallo "Pagliacci" - Nedda

P. Mascagni "Onoarea rurală" - Santuzza

V. Bellini "Norma" - Norma

J. Bizet "Carmen" - Michaela

V. Mozart "Nunta Lui Figaro" - Contesa

Repertoriul vocal-simfonic

J. Verdi - Requiem.

V. Mozart - Requiem

I. Brahms - Requiem german

L. Beethoven - Simfonia Nr. 12

G. Mahler - Simfonia Nr. 4

Multe dintre aceste lucrări se păstrează în înregistrările de arhivă ale Teleradio Moldova și în biblioteci – Biblioteca Națională, AMTAP. L. Aga a colaborat mai mulți ani cu compozitorii moldoveni, prezentîndu-le creația la congresele unionale ale compozitorilor din URSS la Moscova, precum și în orașele fostei URSS. Aceștia de obicei au fost E. Doga și Z. Tkaci. La începutul anilor '90 L. Aga a participat la concursul unional Panorama de Operă, prezentînd spectacolele Teatrului de Operă și Balet "Iolanta" de P. I. Ceaikovski și "Mama Curaj" de S. Cortez pe scena Teatrului Bolșoi și a Palatului Congreselor din Kremlin. L. Aga este laureată a Concursului Republican și Interzonal (Minsk 1980)

La începutul anilor '90, L. Aga a fost invitată să joace în opera "Norma" de V. Bellini pentru partitura Normei pusă în scenă în Bulgaria în orașul Stara Zagora, apoi în România la București. Cu turneele Teatrului Național de Operă și la invitații individuale, L. Aga a evoluat la Moscova, la Teatrul Bolșoi din URSS, în Palatul Congreselor din Kremlin, în Leningrad, Celiabinsk, Iaroslavli, Permi, Sverdlovsk, Soci, Kemerovo, Rostov, Murmansk, Ulianovsk, Dimitrovograd, Arhanghelsk, Stavropol, precum și în orașe din fosta URSS, Kiev, Minsk, Alma-Ata, Tallinn, Tașkent. În turneele peste hotare, L. Aga a reprezentat teatrul în Bulgaria, România, Italia, Spania, Portugalia, Franța, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Elveția. În 1993, L. Aga a primit titlul de Maestru în Artă. Din 2005, L. Aga activează în calitate de pedagog la Catedra de canto academic în AMTAP.

L. Aga are o vastă experiență profesională de interpretă de operă și de concert, precum și de pedagog competent. Colaborînd cu astfel de bine-cunoscuți dirijori ca A. Samoilă, A. Mocealov, L. Gavrilov, A. Gershfeld, precum și cu dirijori vest europeni - D. Dimitrov, B. Bonev, V. Dumanescu, I. Iancu, S. Trăilescu, S. Patrovici, F. Gali, D. Pacitti, S. Frantolini etc., L. Aga a învățat și ea, acumulînd o experiență înalt profesională, pe care o aplică acum în lucrul cu studenții săi.

În 2016, L. Aga a primit titlul de docent la AMTAP. Ea a scris 2 ghiduri dedicate problemelor de predare a canto academic, precum și 6 articole științifice, care au fost publicate în ediții științifice specializate, precum și cartea "Calea spre perfecțiune"... L. Aga colaborează de mai mulți ani cu Muzeul A. S. Pușkin, unde participă la concerte tematice, precum și cu biblioteca M. Lomonosov. Este membru al juriului la concursurile "Îndrăzniți, baieti!" ("Дерзайте ребята!") și "Caruselul vesel" ("Весёлая карусель). Desigur, în mai mult de patru decenii de activitate creativă, Liudmila Aga a adus o contribuție decentă în dezvoltarea operei în Moldovei. Și astăzi ea promovează activ muzica contemporană de operă moldovenească și clasică ca pedagog, mentor și interpret.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2775 locuitori

Răspopeni este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Răspopeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 25 km de orașul Șoldănești și la 143 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2775 de oameni. Pentru prima dată satul Răspopeni este menționat într-un document datînd din anul 1437.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.