Matei Iurie

Iurie Matei – artist plastic. S-a născut pe 11 martie 1968 în s. Cazangic, raionul Leova. După Şcoala de pictură pentru copii din oraşul Leova (1981-1983) urmează Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală" (1983-1987), iar în anul 1995 absolvește Institutul de Stat de Arte, Facultatea Arte Plastice.

În anul 1987 debutează cu o colecţie personală în încinta Colegiului Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală" din Chişinău. În anii 1991,1992,1993,1994 are expoziţii personale în Galeria Decor din Odessa. În perioda anilor 1993-2002 are 12 expoziţii personale în Moldova, 20 de expoziţii reprezentative internaţionale şi 3 expoziţii reprezentative vernaculare.
Lucrările sale pot fi găsite în colecţii particulare din Canada, Federaţia Rusă, Franţa, Germania, Israel, Norvegia, Olanda, România, Republica Moldova, Republica Ucraina, Spania, Statele Unite ale Americii.

Iurie Matei este preşedinte al Clubului Naţional de Artă „Minerva" şi lector superior la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, iar din 2010 deţine funcţia de pictor-şef al Teatrului Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov". Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova. În 1999 lansează premiile „Iurie Matei" pentru literatură, arte plastice, muzică, teatru-film, mecenat şi management în artă. A iniţiat şi susţine financiar colecţia de cărţi „Gloria spiritum". A fost membru al juriului la mai multe concursuri naţionale şi internaţionale, a semnat scenografia la mai multe spectacole de teatru şi film.

Pentru activitatea profesionistă a fost distins cu Setul de medalii Mihai Eminescu, oferite de Moldova Nord Bank, Premiul pentru Tineret, oferit de Primăria Municipiului Chişinău, Medalia Mihai Viteazul, oferită de Consiliul Judeţean Prahova, România, Premiul pentru scenografie, oferit de Uniunea Teatrală din Moldova. În 2010 i se conferă titlul onorific „Maestru în artă".

Opera lui Iurie Matei este înalt apreciată de public și de criticii de artă: „Rigurozitatea şi virtuozitatea cu care pictorul mînuieşte infinitele posibilităţi de exprimare plastică face ca din lucrările sale să se desprindă un întreg univers. Opera lui Iurie Matei s-a dezvoltat în spaţiul naţional al ţării sale şi s-a integrat fără echivoc în spaţiul universal al artei contemporane. Ea este şi va rămîne însă o evocare permanentă a datelor esenţiale ale unui spaţiu numit mereu ACASĂ", - consideră Eugenia Florescu.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1595
Populația:
7250 locuitori

Talmaza este un sat şi comună din raionul Ștefan Vodă. Este unicul sat din componența comunei cu același nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Ștefan Vodă și la 94 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 7250 de oameni. Satul Talmaza a fost menționat documentar în anul 1595.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.