22 january 2013, 10:23 Contests, exhibitions, projects views 9635
22 january 2013, 10:23 Contests, exhibitions, projects views 9635

Donduşenenii s-au scăldat de Bobotează în apa miraculoasă

De acum a devenit o frumoasă tradiţie ca la sărbătoarea de Bobotează unii locuitori ai oraşului Donduşeni să se scalde în apa miraculoasă a lacului din zona de odihnă. Anual ei vin la acest lac în plină iarnă pentru a se scălda. Iar la sărbătoarea de Bobotează ei au fost urmaţi de un şir de cirajoşi pentru a se spăla de păcate. Pînă la aceasta, crucea tăiată în gheaţă a fost sfinţită de protoiereul mitrofor Veaceslav, blagocin al raionului Donduşeni.

Primul a sărit în apă Alexandru Romaniuc, iar apoi pe rînd intrau în lac toţi oamenii care doreau să fie sănătoşi şi plini de viaţă. Cu fiece an numărul doritorilor de a intra în apa sfinţită devine tot mai mare. Unii din ei s-au decis la această faptă curajoasă chiar în ajunul sărbătorii de Bobotează. Nu toţi participanţii la sărbătoare au avut curajul să se cufunde în apa rece ca gheaţa. Totuşi unele persoane şi-au spălat faţa cu apa sfinţită a lacului. De mult curaj a dat dovadă şi părintele Veaceslav, care a intrat în apa sfinţită a lacului.

După scăldatul de Bobotează curajoșii au avut o mulţime de impresii. La scăldatul de Bobotează mulţi oameni au venit pentru prima dată, au fost şi cupluri, prieteni, care au dorit să demonstreze că şi lor nu le este frică de apa rece ca gheaţa. La sfîrşitul sărbătorii, organizatorii acesteia i-ai servit pe toţi cu ceai fierbinte, colțunași şi izvar. Şi această tradiţie frumoasă deja a prins rădăcini adînci în oraşul Donduşeni.

Keywords:

localitati , sarbatoare , religie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
1714 locuitori

Vărăncău este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Slobozia-Cremene, Vărăncău și Slobozia-Vărăncău. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Soroca și la 150 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1714 oameni. Satul Vărăncău a fost menționat documentar în anul 1607.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.