22 february 2016, 14:45 views 6447
Afacere inedită al unui antreprenor din Comrat
22 february 2016, 14:45 views 6447

Afacere inedită al unui antreprenor din Comrat

S-a săturat de economie şi s-a făcut fermier. Este istoria unui fost bancher din oraşul Comrat care şi-a inițiat o afacere mai puţin cunoscută la noi, cea de creştere a caprelor de rasă alpină. Ivan Baciu spune că ferma l-a costat milioane de lei, dar nu regretă niciun bănuţ.

Ivan Baciu are 50 de ani şi este originar din Comrat. O perioadă bună, acesta a fost directorul unei filiale bancare. Acum doi ani, el a hotărât să scape de rutină şi să evadeze ... la fermă. După ce a studiat minuţios piaţa şi a făcut unele calcule, bărbatul a decis să iniţieze o afacere cu cornute de rasa alpină.

„Am fost în România şi am studiat specificul acestor animale şi am decis cu familia să întemeiem la noi în Comrat aşa o afacere", povestit antreprenorul, Ivan Baciu.

Pentru început crescătorul a căutat un loc unde şi-ar putea amenaja o fermă. El a găsit o clădire părăsită, care pe timpuri servea drept depozit pentru materiale de construcţie.

„Clădirea este izolată termic. Am iluminat-o. În cealaltă parte avem o cameră pentru angajaţi şi una pentru păstrarea şi procesarea produselor lactate", a spus antreprenorul, Ivan Baciu.

Iniţial, fermierul a avut 82 de capre şi doar trei ţapi. Acum se poate lăudă cu un număr aproape dublu de cornute.

„Anul trecut a avut loc reproducera acestora şi deja avem 140 de capete. În curând va începe din nou sezonul de reproducere şi ne aşteptăm ca până la finele lunii martie, începutul lunii aprilie să ne mai alegem cu 60-70 de capete".

Până în prezent, Ivan Baciu a investit trei milioane de lei, bani pe care, spune el, îi va recupera în câţiva ani. O capră obişnuită costă în jur la 1.500 de lei, iar una de rasă – câteva sute de euro.

Căpriţele sunt mulse mecanizat, într-o încăpere special amenajată şi utilată cu echipament modern.

Zilnic, antreprenorul bucură locuitorii din Comrat cu un produs ecologic pur. Un litru de lapte costă 15 lei, iar o capră produce câte patru litri de lapte pe zi.

Caprele de rasă Saanen şi Alpină sunt clasate pe primul loc în lume la productivitatea de lapte.

Source: www.canal2.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
911 locuitori

Nicolaevca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Valea Rădoaiei și Nicolaevca. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Florești și la 126 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 911 de oameni. Satul Nicolaevca a fost întemeiat în anul 1900.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.