23 april 2020, 11:00 Photo collection views 4840
Regatul lebedelor a apărut pe un rîulet din nordul Moldovei
23 april 2020, 11:00 Photo collection views 4840

Regatul lebedelor a apărut pe un rîulet din nordul Moldovei

Carantina și izolarea este benefică pentru natura Moldovei.

Miracolele s-au întîmplat nu numai în Italia, unde s-au purificat apele canalelor venețiene, iar delfinii și balenele se joacă în porturile pustii. Un fenomen nu mai puțin interesant a fost filmat de către locuitorii satului Putinești în raionul Florești – peste 100 de lebede, care se simt în largul lor în absența oamenilor, au ales rîulețul Cubolta și țărmul său.

Lebedele trăiesc pe malurile rîulețului mai bine de două luni. Sătenii sînt foarte mîndri de acest lucru, vin la rîu împreună cu familiile lor și copiii, hrănesc lebedele și se asigură că străinii nu tulbură liniștea păsărilor.

După cum explică autorul videoului, de obicei, lebedele nu trăiesc într-un număr atît de mare pe rîu - ele îngrijesc puii pînă în martie, apoi zboară în alte părți, relatează Publika.

Se pare însă că anul acesta păsărilor le-a plăcut foarte mult nordul Moldovei și au decis să rămână. Mai mult, ele au fost primite atît de călduros de către localnici că se simt protejațe de vizitatorii curioși. Lebedele s-au așezat și în apropierea Cetății Soroca pentru iarnă, iar locuitorii orașului sînt, de asemenea, grijulii față de păsări, le-au hrănit în zilele deosebite de friguroase și le-au protejat de braconieri.

Source: bloknot-moldova.md

Keywords:

riuri , lebada

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1490
Populația:
390 locuitori

Boghenii Vechi este un sat din cadrul comunei Boghenii Noi, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Ungheni și la 88 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 390 de oameni. Satul Boghenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1490.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.