17 november 2015, 16:08 Moldova şi Ungaria views 14136
Satul Ţîra a împlinit 550 de ani
17 november 2015, 16:08 Moldova şi Ungaria views 14136

Satul Ţîra a împlinit 550 de ani

Zi aniversară pentru una dintre cele mai vechi localităţi din Republica Moldova. Atestat documentar încă pe timpul lui Ştefan cel Mare, satul Ţîra din raionul Floreşti a împlinit în acest an 550 de ani de existenţă. Cu această ocazie, în localitate a fost organizat un eveniment festiv, iar unii băştinaşi care s-au mutat cu traiul în altă parte au venit de la zeci de kilometri depărtare pentru a sărbători.

200 de locuitori - atâţia mai sunt cei care îşi duc traiul în vechiul cătun situat pe malul râului Răut. Oamenii care au rămas aici, în mare parte bătrâni, nu-şi imaginează cum ar putea să plece în altă parte.

„Locuitorii satului sunt şi ei în etate, mai mulţi pensionari, dar ne mândrim cu satul nostru, este o localitate frumoasă. Suntem oameni primitori, gospodari", a afirmat Maria Cumpăt, locuitoare.

„În '49 am fost deportată în Siberia. Acolo am retrăit multe, prin închisori, prin vagoane, fără mâncare, fără apă, dar am revenit înapoi în satul nostru natal şi ne mândrim cu el", a spus Natalia Buzdugat, locuitoare.

La 550 de ani de la fondare, la baştină au revenit mulţi dintre cei plecaţi de mulţi ani din localitate. Oamenii spun că retrăiesc emoţii deosebite când calcă pe tărâmul unde s-au născut şi şi-au petrecut cei mai frumoşi ani din viaţă.

Biserică, punct medical, cămin cultural, şcoală primară, grădiniţă - şi toate renovate. Chiar dacă poate fi observat cu greu pe harta Republicii Moldova, satul Ţîra are o infrastructură dezvoltată, comparativ cu alte localităţi.

„Este un sat de gospodari. Acest sătuc, pe timpurile sovietice era în categoria celor care nu aveau perspectivă, a dăinuit, a supravieţuit", a menționat Iurie Țap, deputat în Parlament.

„Un sat cu tradiţii. Un sat plasat geografic foarte frumos. Un sat unde sătenii cred cu atâta drag în Dumnezeu, un sat cu tradiţii frumoase. Sunt alături de ei ca să le dăruiesc multă sănătate, linişte, pace", a declarat Valentina Buliga, deputat, Partidul Democrat.

Satul Ţîra intră în jurisdicţia administrativă a comunei Ghindeşti, raionul Floreşti.

Source: trm.md

Keywords:

sat , aniversarea , sarbatoare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
806 locuitori

Fîntîna Albă este un sat din cadrul comunei Parcova, raionul Edineţ.  Satul este situat la o distanță de 14 km de orașul Edineț, la 6 km de stația de cale ferată Brătușeni și 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 806 locuitori. Prima atestare documentară a satului cu denumirea Grumăzeni, din ținutul Hotin, datează din anul 1575.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.