17 june 2020, 14:00 views 3522
Arcașii cer autorităților Moldovei să le fie restituit poligonul
17 june 2020, 14:00 views 3522

Arcașii cer autorităților Moldovei să le fie restituit poligonul "Dinamo" (Video)

Antrenorul principal al selecționatei Moldovei la tir cu arcul, Irina Cecanova a cerut conducerii de vîrf a țării să le facă dreptate și să rezolve problema întoarcerii arcașilor moldoveni poligonului "Dinamo", pe care se antrenează sportivii, slăvind țara noastră în întreaga lume, abținînd succes și cucerind medalii la Campionatul European și Cupa mondială.

Într-un interviu acordat portalului Noi.md Irina Cecanova a amintit că în martie 2014 arcașii au aflat întîmplător că conducerea clubului "Dinamo" a decis să dea în chirie unei companii oarecare terenul pe care se antrenează sportivii pe o perioadă de 25 de ani.
Antrenorul principal al selecționatei Moldovei la tir cu arcul a menționat că niciodată nu a crezut că ar putea apărea o astfel de situație, mai ales dacă luăm în considerare faptul că rezultatele sportivilor arcași la acel moment au fost remarcabile, erau în creștere și ei pentru prima dată în istoria sa au ajuns la jocurile Olimpice. Astfel, în anul 2010, la Olimpiada de juniori a ajuns Alexandru Mîrca, iar deja în anul 2012, Dan Olaru a ajuns pentru prima dată în istoria Moldovei la Jocurile Olimpice pentru adulți printre bărbați.
"Mai înainte nu am mai avut niciodată participanți la Jocurile Olimpice. Avînd în vedere că acest sportiv a crescut aici, la clubul "Dinamo". Acesta este sportivul nostru, și să profiți de această situație, pur și simplu și să distrugi obiectul sportiv... Nu am crezut niciodată ca ar putea să se întîmple o astfel de situație. Pentru că nu am avut unde să plecăm", a mărturisit Irina Cecanova.
"Chiar și în baza Legii Nr. 330 privind cultura fizică și sport, nu poți așa pur și simplu să iei și să distrugi un obiect sportiv, pentru că cineva a decis ceva acolo. Întregul obiect sportiv este întreținut de antrenori și sportivi", a menționat ea.
Antrenorul principal al selecționatei Moldovei la tir cu arcul a spus că acum cîțiva ani a fost o încercare de a lua cu forța toate acestea, pentru că oamenii care au semnat acordul au venit și au tăiat copacii.
"Nici nu a fost vorba să ne ofere ceva în schimb. Pur și simplu am fost rugați să "ieșim" cu toate lucrurile afară. Ne-am adresat în repetate rînduri la guvern și la conducerea țării, pentru că toată această istorie durează de mult timp. Noi aflam despre evoluția evenimentelor doar prin anumite detalii indirecte. Astfel, de pe terenul pe care ne antrenăm, au fost luate probe de sol, au fost tăiați copaci. Pe pămînt au turnat beton", a spus Irina Cecanova. Ea a recunoscut că nu poate înțelege decizia persoanelor care au procedat astfel cu sportivii.
"Directorul clubului a decis să dea în arendă poligonul, pe care ne antrenăm unei companii private. Nu-i pot explica logica, nici s-o înțeleg, ce l-a determinat să ia și să distrugă acest obiect. În prezent ne aflăm într-o stare de suspendare. Eu nu știu ce se va întîmpla mîine, săptămîna viitoare... Ne vom mai antrena aici... Totul depinde, probabil, de situația politică, de conducerea țării, de modul în care oamenii doresc sau vor dori să hotărască această situație, să restabilească dreptatea într-o oarecare măsură, pentru că, în opinia mea, însăși darea bunului în arendă, în principiu, nu are un temei legal, deoarece acesta este un obiect sportiv și nu este un stadion, o piscină. Dintr-o parte se pare că aceste este doar un teren. Dar aici totul este aranjat rezonabil și bine-gîndit. Locul de amplasare a fost gîndit în dependență de soare, astfel încît putem efectua antrenamente de dimineață pînă seara, pentru ca atletul să nu fie orbit de soare, să ne putem antrena întreaga zi", a menționat antrenorul principal al selecționatei Moldovei la tir cu arcul.
Ea a subliniat că, în plus, este importantă însăși zona de parc. Pentru copii, acest lucru aste foarte important. Și siguranșa este cel mai important moment.
"Mi se pare că oamenii care au închiriat teritoriul, probabil, ar putea merge la unele nu, nu concesii, dar rezolvări ale problemei. Să nu fie încăpățînați că noi vrem, avem nevoie, am luat, dă-ne și gata... Dacă situația este de așa natură și durează o perioadă destul de lungă de timp, atunci ea trebuie rezolvată cumva. Nu să tăiem și să distrugem totul dintr-o singură mișcare. Rugămintea mea este ca conducere a țării de cel mai înalt nivel să se străduie să rezolve această problemă în favoarea sportivilor, care evoluează și cîștigă medalii pentru țară, obțin succes, au devenit campioni europeni, cîștigători ai Cupei Mondiale din 2019, ca ei, totuși, să aibă un viitor aici, în această țară", a menționat în concluzie, Irina Cecanova.

Source: noi.md

Keywords:

Chisinau , sport

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1897
Populația:
9325 mii locuitori
Logo

Ocniţa este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Ocniţa. Amplasat  pe malul drept al rîului Nistru, la hotar cu Ucraina, oraşul se află la o distanţă de 230 km de Chișinău. Ocniţa este cel mai nordic punct feroviar din Republica Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 9325 locuitori. Apariţia Ocniţei este legată de construcţia, la sfîrşitul secolului XIX, a căii ferate Bălţi-Cernăuţi. Localitatea Ocniţa, care a stat la originile oraşului de azi, a apărut pe lîngă staţia Ocniţa în anul 1897.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.