23 october 2019, 15:30 views 3038
Ceban vs. Năstase. Un duel repetat
23 october 2019, 15:30 views 3038

Ceban vs. Năstase. Un duel repetat

Chișinăul așa și nu a putut să-și aleagă primarul din prima și să încalce vechea "tradiție" de tărăgănare a alegerilor. Pentru prima și ultima oară capitala și-a ales primarul în primul tur de scrutin la 23 mai 1999– atunci a cîștigat Serafin Urechean.

Acum orășenii vor avea parte de un al doilea duel între candidații care în primul tur au acumulat cel mai mare număr de voturi. Ca și anul trecut, în finală vor concura socialistul Ion Ceban și candidatul blocului ACUM Andrei Năstase. "Duelul" lor va avea loc peste două săptămîni – la 3 noiembrie.

Suburbiile încep și înving...

Încă în ajunul alegerilor locale, unii comentatori politici se întrebau, cu referite la posibila dezvoltare a evenimentelor: de ce suburbiile trebuie să participe la alegerea primarului de Chișinău? Că doar chișinăuienii nu aleg, să zicem, primarul de Cricova, Vadul lui Vodă sau Grătiești .

Alegerile din 20 octombrie au demonstrat încă o dată divergențele în preferințele alegătorilor din Chișinău și localitățile subordonate lui. În toate microraioanele Chișinăului victoria a fost de partea lui Ion Ceban – de la 37,71% ca Ciocana la 50,1% la Botanica. Iar suburbiile au votat masiv pentru Andrei Năstase și... ex-primarul Dorin Chirtoacă. Să zicem, la Cruzești și Budești Chirtoacă a acumulat cel mai mare număr de voturi ale celor prezenți la urne – 35,45% și, respectiv, 34,23%.

Dacă privim statistica electorală în general, în primul tur al actualelor alegeri a învins detașat candidatul Partidului Socialiștilor: după procesarea a 306 din 307 procese verbale, el avea 40,16% de voturi ale alegătorilor – cu 9% mai mult decît Andrei Năstase, care îi călca pe urme (31,09%). Dar pentru a deveni primar trebuie să acumulezi cel puțin jumătate din voturile exprimate de alegători.

Apropo, aceeași diferență - de cca 9% - între Ion Ceban și Andrei Năstase a fost și în primul tur al alegerilor anticipate de anul trecut, însă în turul doi, se știe, a învins Andrei Năstase. Acum însă, spun experții, situația nu mai este așa de univocă.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1545
Populația:
3363 locuitori

Cioreşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cioreşti şi Vulcăneşti. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Nisporeni și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3363 de locuitori. Satul Ciorești a fost menționat documentar în anul 1545.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.