25 april 2019, 15:15 views 11654
Chișinăuenii cer autorităților să salveze parcul Ștefan cel Mare
25 april 2019, 15:15 views 11654

Chișinăuenii cer autorităților să salveze parcul Ștefan cel Mare

Preocupați de situația creată în jurul parcului Ștefan Cel Mare, locuitorii Chișinăului au scris o scrisoare autorităților cu rugămintea să salveze acest parc și să readucă proiectul de restaurare a acestuia la nivelul zero, pentru a efectua lucrări în conformitate cu legislația, începînd cu studii istorice, arhiologice, discutarea conceptul de restaurare a parcului cu istorici locali, arhitecți, artiști, sculptori, specialiștilor în restaurări, designeri peisagistici, jurnaliști și a activiști civici.

Adresarea cetățenilor care nu sînt indiferenți a fost trimisă conducerii Primăriei municipiului Chișinău și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Moldova, transmite Noi.md.

În scrisoare se remarcă faptul că, în noiembrie 2018, Agenția pentru Restaurarea și Inspecția Monumentelor din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova a anunțat lansarea unui proiect de renovare a parcului. A fost prezentat proiectul unui grup de tineri arhitecți, care a inițiat discuții active atît în rîndul specialiștilor, cît și al cetățenilor obișnuiți. Marea majoritate a opiniilor exprimate are un caracter extrem de negativ.

Cu toate acestea, nu este condamnat proiectul în sine, ci încălcarea procedurilor prevăzute de lege, în special absența unui concurs de arhitectură sau urbanism. În plus, o astfel de lucrare trebuie să înceapă cu cercetări arheologice, istorice, care, de asemenea, nu au fost efectuate. În privința Parcului municipiului Chișinău, nimic din toate acestea nu a fost întreprins.

În adresare se subliniază faptul că parcul central Ștefan cel Mare, cunoscut mai mult de popor drept parcul Pușkin, este cel mai vechi obiect de artă a grădinăritului peisagistic din Moldova. El a fost înființat în 1818. Fiecare detaliu al acestuia are o valoare istorică, culturală și mentală pentru întreaga țară.

La dezvoltarea sa au contribuit astfel de minți luminate precum: Alexandru Bernardazzi, Alexandru Plămădeală, Lazăr Dubinovski. Și acesta este, de fapt, o operă remarcabilă: de la gardul din fontă, monumentul lui Ștefan cel Mare, pînă la Aleea Clasicilor. Este o perlă a artei parcurilor. De-a lungul întregii istorii parcului, lucrările de renovare au fost încredințate celor mai buni dintre cei mai buni și, de fiecare dată, autoritățile au ascultat cu atenție opinia locuitorilor din Chișinău. Odată parcul putea să se laude cu faptul că pe teritoriul său existau aproximativ 50 de specii de arbori, arbuști, liane, inclusiv rare: prune de Pissard, bunduc canadian, glicinie chineză și altele.

În scrisoare se menționează că parcul Ștefan cel Mare trebuie într-adevăr restaurat, avînd în vedere valoarea sa istorică și culturală pentru țării. Dar în acest proiect ar trebui acordată atenția întoarcerii plăcuțelor pentru speciile rare de arbori pe Aleea Prieteniei, care a fost plantată de oaspeți distinși ai Moldovei, restaurării sculpturilor și compozițiilor pierdute și actualizării havuzului-floare mozaic.

Chișinăuenii au cerut în scrisoarea lor de la șefii din primăria capitalei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării: să readucă proiectul de restabilire a parcului la nivelul zero; să fie efectuate lucrări în conformitate cu legislația; să înceapă lucrările cu cercetări arheologice, istorice; să creeze un grup de lucru care să includă experți recunoscuți cu licențe de muncă relevante, inclusiv consiliul de administrație al Uniunii Arhitecților.

De asemenea, ei cer discutarea conceptului cu istoricii locali, arhitecții, artiștii, sculptorii, specialiștii în restaurare, designeri de exerior, peisagiști, jurnaliști și activiști publici; organizarea unui concurs pentru executarea lucrărilor; încredințarea acestora unor specialiștilor care dețin licențe statutare; să familiarizeze publicul cu desfășurarea muncii la fiecare etapă.

După cum s-a menționat, aceste aspecte au fost discutate în cadrul unei întîlniri a experților în domeniul arhitecturii și amenajării urbane, istoricilor locali, jurnaliștilor și activiștilor societății civile. În cadrul acesteia s-a decis unirea tuturor eforturilor pentru a proteja Parcul orașenesc.

"Nu vrem să fim în afara a ceea ce se întîmplă în oraș. Lucrările de relanovare a Parcului municipiului Chișinău în conformitate cu normele legislației poate servi drept exemplu pentru proiectele ulterioare", se arată în declarație.

Source: noi.md

Keywords:

Chisinau , parc

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1629
Populația:
720 locuitori

Băcşeni este un sat din cadrul comunei Boldureşti, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Nisporeni și la 96 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 720 de oameni. Satul Băcșeni a fost menționat documentar în anul 1629.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.